Albizia


naar Geslachtoverzicht


Albizia - onderdeel van de familie Leguminosae of Fabaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 15
Albizia julibrissin - Perzische slaapboom
Boom 168
Albizia julibrissin 'Rosea' - Roze Perzische slaapboom


Informatie over het geslacht Albizia

Albizia is een geslacht van ongeveer 150 soorten meestal snelgroeiende subtropische en tropische bomen en struiken in de onderfamilie Mimosoideae van de familie Leguminosae. Het geslacht is pantropisch en komt het meest voor in Azië, Afrika en Madagaskar en in mindere hoeveelheid in Amerika en Australië. Op sommige locaties worden sommige soorten als onkruid beschouwd.

De generieke naam eert de Italiaanse edelman Filippo degli Albizzi, die in het midden van de 18e eeuw Albizia julibrissin introduceerde in Europa. Sommige soorten worden gewoonlijk mimosa genoemd , wat nauwkeuriger verwijst naar planten van het geslacht Mimosa . Soorten uit Zuidoost-Azië die voor hout worden gebruikt, worden soms Oost-Indische walnoot genoemd .

Het zijn meestal kleine bomen of struiken met een korte levensduur, hoewel de beroemde Samán del Guère bij Maracay in Venezuela een enorm Albizia- monster is dat enkele honderden jaren oud is. De bladeren zijn veervormig of tweevoudig samengesteld. De kleine bloemen groeien in bundels, met meeldraden veel langer dan de bloembladen. De meeldraden zijn meestal opzichtig, hoewel in sommige soorten zoals A. canescens de bloemen onopvallend zijn.

In tegenstelling tot die van Mimosa hebben Albizia- bloemen veel meer dan 10 meeldraden. Albizia kan ook onderscheiden worden van een ander groot verwant geslacht, Acacia , door zijn meeldraden, die zijn verbonden aan de basis in plaats van gescheiden.

Albizia’s zijn belangrijke voedergewassen , hout en geneeskrachtige planten en veel worden gekweekt als sierplanten voor hun aantrekkelijke bloemen.

Sommige soorten worden gebruikt als voedselplanten door de larven van motten in het geslacht Endoclita , waaronder E. damor , E. malabaricus en E. sericeus .

bron | © info


naar Geslachtoverzicht