Carya


naar Geslachtoverzicht


Carya - onderdeel van de familie Juglandaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 79
Carya laciniosa - Koningsnoot
Boom 94
Carya ovata - Witte bitternoot
Boom 102
Carya illinoinensis - Pecannoot


Informatie over het geslacht Carya

Carya is een geslacht van bomen uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). Het geslacht omvat zeventien tot negentien soorten bladverliezende bomen met geveerde bladeren en grote noten.

Van de zeventien tot negentien soorten komen er elf of twaalf van nature voor in de Verenigde Staten, één in Mexico en vijf of zes soorten in China en Indochina. De bomen worden doorgaans hoger dan 12 meter, het schors is afschilferend. De bladeren zijn ovaal-langwerpig, niet scherp gezaagd, en hebben langs de rand haarbundeltjes.

De bloemen staan bij elkaar in geelgroene katjes, die in het voorjaar opengaan. Bestuiving vindt plaats door de wind.

De vrucht is een bolvormige of ovale steenvrucht van 2-5 cm lang en met een diameter van 1,5-3 cm in een vierkamerig omhulsel. Dit splijt bij rijpheid open. De schil van de noot is bij de meeste soorten dik en stevig, bij enkele soorten als de pecannoot (Carya illinoinensis) dun. Deze splijt in twee delen open wanneer het zaad ontkiemt.

Het hout van de boom staat bekend onder de Engelse naam, hickory, en is bijzonder sterk en veerkrachtig. Het wordt toegepast voor hamerstelen, wandelstokken, drumstokken, handbogen en dergelijke.

De bomen dienen als voedselplant voor de larven van sommige vlindersoorten.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht