Paulownia


naar Geslachtoverzicht


Paulownia - onderdeel van de familie Paulowniaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 51
Paulownia tomentosa - Anna Paulownaboom


Informatie over het geslacht Paulownia

Paulownia is een geslacht van 6 tot 17 soorten van planten en bomen in de familie PaulowniaceaeZe zijn inheems in Noord-Amerika, een groot deel van China, Laos en Vietnam. 

Paulownia hebben veel licht nodig en houden niet van hoge grondwaterstanden. Het zijn bladverliezende bomen van 12-15 m hoog, met grote, hartvormige bladeren van 15-40 cm breed, gerangschikt in tegengestelde paren aan de stengel. De bloemen groeien in het vroege voorjaar, met een buisvormige paarse kroon die lijkt op een vingerhoedskruidbloem. De vrucht is een droge capsule, met duizenden zaden. Paulownia zijn zeer snel groeiend; tot 6 meter per jaar als ze jong zijn. 

Het geslacht – oorspronkelijk Pavlovnia maar nu meestal gespeld als Paulownia – werd genoemd naar Anna Paulowna koningin gemalin van de Nederland (1795-1865), dochter van tsaar Paul I van Rusland. Ze worden om diezelfde reden ook wel “prinsessenboom” of “keizersboom” genoemd.

Paulowniahout is zeer licht, fijnkorrelig, zacht, en buigbestendig en wordt gebruikt voor kisten, dozen, en klompen. In China, Korea en Japan wordt het gebruikt voor het maken van diverse muziekinstrumenten.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht