Pyrus


naar Geslachtoverzicht


Pyrus (Peer) - onderdeel van de familie Rosaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 22
Pyrus communis 'Beech Hill' - Gewone of Europese peer
Boom 65
Pyrus calleryana "Chanticleer" - Sierpeer
Boom 146
Pyrus calleryana 'Chanticleer' - Sierpeer


Informatie over het geslacht Pyrus (Peer)

Peer, Pyrus, is een plantengeslacht dat de algemeen bekende vruchten produceert. Het geslacht komt voor in veel landen, vooral op het noordelijk halfrond.

De gewone peer vormt een boom, die op oudere leeftijd elk jaar bloeit en, meestal ook elk jaar, vrucht draagt. De boom bloeit afhankelijk van het ras gemiddeld van half april tot begin mei. Door de vroege bloei kan er tijdens de bloei nachtvorstschade optreden, doordat de bloemen bevriezen en dus niet kunnen uitgroeien tot vruchten.

Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht ‘kantelt’ deze geleidelijk, tot de overblijfselen van het bloemetje aan de onderkant zijn beland.

Peren zijn grofweg te onderscheiden in handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde, een zachte schil die eenvoudig te verwijderen is, en sappig en zacht vruchtvlees. De stoofpeer is ook groen maar is droog en hard, en wordt alleen na lang koken eetbaar.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht