Boom 1

naar Boomoverzicht

Boom 161 < Boom 1 > Boom 2


Mongoolse linde met gele herfstkleur
Tilia mongolica 'Harvest Gold'Geslacht Familie
Tilia Malvaceae
Linde Kaasjeskruidfamilie

Plantjaar: 2012


Speciale informatie:

Gedenkboom, ter herinnering aan Betty Ackermann (1930 – 2011), mede-oprichtster en secretaris van de Stichting Park Merwestein.


Beschrijving van de cultivar 'Harvest Gold':

De cultivar ‘Harvest Gold’ heeft een mooie herfstkleur. De bloemkleur is creme. De bloeiperiode is juni.


Beschrijving van de soort Tilia mongolica:

Tilia mongolica (Mongoolse linde) is een kleine langzaam groeiende bladverliezende boom uit de familie Malvaceae. De boom is inheems in Mongolië, Oost-Rusland en Noord-China, groeien op hoogten van 1200-2200 meter.

De boom  heeft een afgeronde, compacte groeiwijze en wordt zelden hoger dan 10 meter. De dichte kruin heeft roodachtige scheuten. De bladeren zijn 4-7,5 cm lang, grof getand met 3-5 lobben en lijken wel wat op klimop of esdoorn bladeren. De opkomende bladeren zijn brons, worden in de zomer glanzend groen en in de herfst fel geel. De groenachtig witte bloemen groeien in juni en juli in clusters van 6-20 stuks.

De boom is vrij zeldzaam, heeft afwijkend blad ten opzichte van de soort en is vroeger in blad dan de andere linden, soms al in april. Na verloop van tijd gaan de takken overhangen.

De boom werd ontdekt door Pere David in 1864 en in het Westen geïntroduceerd door Bretschneider , die in 1880 zaad stuurde naar Parijs en later naar het Arnold Arboretum in 1882.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 161 < Boom 1 > Boom 2