Boom 110

naar Boomoverzicht

Boom 109 < Boom 110 > Boom 111


Slangenhuidesdoorn
Acer capillipesGeslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1985 (geschat)


Beschrijving van de soort Acer capillipes:

De slangenesdoorn (Acer capillipes, synoniem: Acer pensylvanicum subsp. capillipes) of slangenhuidesdoorn is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De plant is afkomstig uit Japan.

De slangenesdoorn wordt maximaal zo’n 5-6 m hoog. De tegenoverstaande bladeren zijn breed drielobbig, 6-12 cm breed en hebben een afgeronde tot zwak hartvormige voet en toegespitste lobben. De onderkant van het blad is kaal. De bladrand is dubbelgezaagd en de bladsteel is rood. De plant heeft opvallend rode, vroeg afvallende steunblaadjes. Het blad is groen, de volwassen bladeren zijn rood geaderd, en ze kleuren in de herfst oranjerood tot dieprood.

De plant heeft vruchtjes, die rijp rood tot koperkleurig zijn. De stam en takken hebben een gestreepte groene bast. De jonge twijgen zijn rood.

De slangenesdoorn bloeit eind april en begin mei met groene bloemen in hangende trossen.

De vrucht is een gevleugelde dubbele dopvrucht. Er zitten twee vruchten aan één steeltje, zodat de vleugels tegenover elkaar staan en zo een goede verspreiding door de wind geven. De hoek die de twee vleugels met elkaar maken is stomp.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 109 < Boom 110 > Boom 111