Boom 126

naar Boomoverzicht

Boom 125 < Boom 126 > Boom 127


Kaukasische vleugelnoot
Pterocarya fraxinifoliaGeslacht Familie
Pterocarya Juglandaceae
Vleugelnoot Okkernootfamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de soort Pterocarya fraxinifolia:

Kaukasische vleugelnoot is een boomsoort uit de Juglandaceae familie, inheems in de Kaukasische regio Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Rusland, de Oekraïne en Turkije. De soort werd ingevoerd in Frankrijk in 1784, en naar Groot-Brittannië na 1800.

De boom is eenhuizig en groeit tot een hoogte van <30 m, de korte, dikke stam ondersteunt de wijd uitlopende takken, die een grote ronde halfopen kruin vormen. De geveerde bladeren kunnen langer zijn dan 60 cm in de lengte, bestaande uit 7-27 bladdelen. De bloemen verschijnen in april; de mannelijke katjes zijn dik en groen, 7,5-12,5 cm lang. De vrouwtjes zijn langer met minder dichte bloemen en dragende rode stijlen met vruchtkatjes 30 – 50 cm lang; de groene, gevleugelde noten zijn ongeveer 1,8 cm breed.

De soort is snel groeiend en groeit het best op een vlakke ondergrond of ondiepe hellingen in de buurt van rivieroevers en op vochtige bodems.  In Nederland is het waarschijnlijk de meest aangeplante boom uit zijn geslacht. Andere soorten zijn in West-Europa niet goed winterhard.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 125 < Boom 126 > Boom 127