Boom 130

naar Boomoverzicht

Boom 129 < Boom 130 > Boom 131


Moseik
Quercus cerrisGeslacht Familie
Quercus Fagaceae
Eik Napjesdragersfamilie

Plantjaar: 1930 (geschat)


Speciale informatie:

Aan deze boom is een nestkast voor spechten geplaatst. (2018)


Beschrijving van de soort Quercus cerris:

De moseik (Quercus cerris) of Turkse eik is een boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De plant komt van nature voor in Zuidwest-Azië en het zuiden en midden van Europa. De boom wordt veel aangeplant voor de sier of om schaduw te bieden, onder andere ook in Nederland. Het is een snelgroeiende soort die maximaal 40 m hoog kan worden.

De moseik heeft een brede, koepelvormige kroon met opengaande takken. De schors is dof donkergrijs en ruwgegroefd, ook in het jonge stadium.

De boom heeft bleekbruine, donzige knoppen, die omgeven zijn door gedraaide borstels die niet afvallen.

De bladeren variëren sterk in grootte en vorm, maar meestal hebben ze zeven tot veertien diepe driehoekige lobben aan weerszijden. De bladstelen zijn behaard en circa 2 cm lang. De bladeren zijn ruw en dofgroen, maar worden later glanzend aan de bovenzijde; de onderzijde wordt dan bleek en wollig behaard.

De mannelijke bloemen van de moseik zitten in katjes en zijn 5-6 cm lang. De kleur loopt van rood naar geel. De vrouwelijke bloemen zitten in de oksels van nieuwe bladeren. Ze zijn eivormig, 5 mm lang en hebben donkerrode stempels omgeven door geelachtige schubben.

De vrucht is een smalle, eivormige eikel, met een erg korte steel (of steelloos). De eikels zijn omgeven door een napje van 1 cm diep met lange, puntige schubben.

De boom kan goed tegen (zee)wind. Quercus × hispanica is een hybride met de kurkeik. Deze hybride, met verschillende variëteiten is winterhard als de moseik en groenblijvend als de kurkeik.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 129 < Boom 130 > Boom 131