Boom 138

naar Boomoverzicht

Boom 137 < Boom 138 > Boom 139


Smalopgaande bonte es
Fraxinus pennsylvanica 'Aureomarginata Fastigiata'Geslacht Familie
Fraxinus Oleaceae
Es Olijffamilie

Plantjaar: 1975 (geschat)


Speciale informatie:

zeer zeldzaam!


Beschrijving van de cultivar 'Aureomarginata Fastigiata':

‘Aureomarginata Fastigiata’ is een zeer zeldzame cultivar, die een smalopgaande kruin heeft.


Beschrijving van de soort Fraxinus pennsylvanica:

Fraxinus pennsylvanica (Amerikaanse es of pluimes) is een essensoort afkomstig uit Oost- en Midden- Noord-Amerika en wordt daar Green ash genoemd. Ook in Europa, van Spanje tot Rusland heeft de boom zich als soort gevestigd.

Fraxinus pennsylvanica is een middelgrote bladverliezende boom die 12-25 meter hoog kan worden, met uitschieters tot wel 45 meter.  De stam van een volwassen boom heeft meestal een diameter van zo’n 60 cm. De schors is glad en grijzig bij jonge bomen, en wordt dik en gegroefd als de boom ouder wordt.

De winterknoppen zijn roodbruin, met een fluwelen textuur. De bladeren zijn 15-30 cm lang,  met zeven tot negen (af en toe vijf of elf) deelbladeren, die 5-15 cm lang en 1.2-9 cm breed zijn, met gekartelde randen en korte donzige baldstelen van een paar millimeter lang. Ze zijn groen, zowel boven als onder. De herfstkleur is goudgeel en kunnen in de eerste week van september van kleur veranderen.

De bloemen groeien in compacte pluimen in het voorjaar, op hetzelfde moment als de nieuwe bladeren verschijnen. Ze zijn onopvallend door het ontbreken van bloemblaadjes en worden door de wind bestoven.

De vrucht is een samara van 2,5-7,5 cm lang met daarin één zaadje van 1,5-3 cm lang met een langwerpige vleugel van 2-4 cm lang en 3-7 mm breed.

Het hout is erg populair, en wordt onder andere gebruikt bij het maken van elektrische gitaren.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 137 < Boom 138 > Boom 139