Boom 14

naar Boomoverzicht

Boom 13 < Boom 14 > Boom 15


Gewone pawpaw
Asimina trilobaGeslacht Familie
Asimina Annonaceae
Pawpaw Zuurzakfamilie

Plantjaar: 2018


Beschrijving van de soort Asimina triloba:

Asimina triloba (gewone pawpaw,  papaw, pawpaw, paw paw, paw-paw, Quaker delight, of hillbilly mango) is een kleine loofboom afkomstig uit de oostelijke Verenigde Staten en Canada, die een grote, geelachtige groen tot bruinkleurige vrucht geeft. Het behoort tot het geslacht Asimina en daarmee tot dezelfde plantenfamilie (Annonaceae) als de custard-appel, cherimoya, sweetsop, ylang-ylang en zuurzak .

De pawpaw is een boom die te vinden is in een goed waterdoorlatende, diepe, vruchtbare bodem en heeft grote, eenvoudige bladeren.

Pawpaw-vruchten zijn het grootste eetbare fruit dat inheems is in de Verenigde Staten (afgezien van kalebassen , die meestal als groenten worden beschouwd)

Pawpaw-vruchten hebben een zoete, custard-achtige smaak die enigszins lijkt op banaan, mango en meloen en worden meestal rauw gegeten, maar worden ook gebruikt voor het maken van ijs en gebakken desserts.

Asimina triloba is een grote struik of kleine boom die groeit tot een hoogte van 11  – 14 meter,  met een stam van 20-30 cm of meer in diameter. De grote bladeren van pawpaw bomen zijn symmetrisch geclusterd aan de uiteinden van de takken en zijn daardoor een opvallende verschijning.

De bladeren van de soort zijn eenvoudig, afwisselend en spiraalvormig gerangschikt, bladverliezend , omgekeerd-lancetvormig, 25-30 cm lang, 10-13 cm breed en wigvormig aan de basis, met een acute top en een volledige marge, met  hoofdnerf en primaire aderen duidelijk zichtbaar. Wanneer ze gekneusd worden, geven de bladeren een onaangename geur af die lijkt op groene paprika. In de herfst zijn de bladeren roestig geel.

Pawpaw bloemen zijn 3-5 cm breed, rijk roodpaars of kastanjebruin wanneer ze volwassen zijn, met drie kelkblaadjes en zes bloemblaadjes. Ze worden gedragen op stevige, behaarde, axillaire steeltjes. De bloemen worden geproduceerd in het vroege voorjaar op hetzelfde moment of iets voordat de nieuwe bladeren verschijnen en hebben een zwakke stinkende of gistachtige geur.

De vrucht van de gewone pawpaw is een grote, geelachtig groene tot bruine bes ,5-16 cm lang en 3-7 cm breed, met een gewicht van 20-500g, met verschillende bruine/zwarte zaden van 15-25 mm in doorsnee, die ingebed liggen in het zachte, eetbare vruchtvlees. De opvallende vruchten beginnen zich te ontwikkelen nadat de planten bloeien; ze zijn aanvankelijk groen en rijpen in september of oktober tot geel of bruin. Wanneer ze volwassen zijn, buigen de zware vruchten de zwakke takken naar beneden.

De soort bestuift zoals het geslacht slecht, waardoor solitaire bomen zelden vruchten zullen dragen.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 13 < Boom 14 > Boom 15