Boom 141

naar Boomoverzicht

Boom 140 < Boom 141 > Boom 142


Hongaarse eik
Quercus frainetto



Geslacht Familie
Quercus Fagaceae
Eik Napjesdragersfamilie

Plantjaar: 2015


Beschrijving van de soort Quercus frainetto:

Quercus frainetto (Hongaarse eik) is een eiksoort inheems aan Zuidoost-Europa (delen van Italië, de Balkan, delen van Hongarije, Roemenië) en Turkije.

Het is een grote bladverliezende boom , die een hoogte van 38 meter en een breedte van  20 meter kan bereiken, met een stamomtrek van bijna twee meter.

De bladeren zijn groot, 14-25 cm lang, een enkele keer zelfs tot 33 cm lengte, variabel in vorm, verdeeld in 6-10 zeer diepe parallelle lobben, die meestal zijn onderverdeeld in sublobben.

De bladstelen zijn meestal kort, 2-6 mm lang. De bladeren zijn het breedst dicht bij de top van de boom, die overigens breed en kort puntig is. De basis van het blad heeft meestal oorschelpen die soms de tak overlappen. De opkomende licht geelgroene bladeren verkleuren naar rijk donkergroen aan het begin van de zomer. De bladeren zijn bedekt met minutieuze roodbruine haren, vooral het onderoppervlak. De bladeren zijn geconcentreerd aan de uiteinden van takken. De bladeren worden bruin, roodbruin of geel in de herfst en blijven soms aan de takken hangen tot de volgende lente.

De knoppen zijn groot, lang en puntig, glanzend roodbruin of lichtbruin van kleur. De twijgen zijn stevig en bedekt met roodbruine naar bovengerichte haren.

De lichtbruine eikels rijpen in ongeveer 6 maanden. Ze zijn 15-35 mm lang, eivormig, meestal met een stompe top. Het napje is bedekt met lange overlappende schubben en roodbruine haren. Eikels concentreren zich in groepen van 2-8 aan de uiteinden van takken.

Het centrum van het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de Quercus frainetto is in de Balkan. Het heeft zich aangepast aan het subcontinentale klimaat van zuidoost Europa. De belangrijkste oorzaak van verschijnen van de boom in een omgeving is de bodem. Het is speciaal aangepast aan zware zure bodems, typisch voor Servië, Bulgarije en Roemenië. Deze gronden zijn meestal uitgeloogd, erg droog in de zomer en soms zeer vochtig in het voorjaar. De Hongaarse eik tolereert echter geen wateroverlast of hoge grondwaterstanden. Het is ook zeer gevoelig voor de aanwezigheid van kalk in de bodem. Vandaar dat, in tegenstelling tot zijn naam, de Hongaarse eik een zeer zeldzame boom in Hongarije is, waar de bodems over het algemeen zeer rijk aan kalk zijn.

bron | © info



Gerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 140 < Boom 141 > Boom 142