Boom 158

naar Boomoverzicht

Boom 157 < Boom 158 > Boom 159


Bolesdoorn
Acer platanoides 'Globosum'Geslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1970 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Globosum':

Een veelgebruikte boom met een dichte, gesloten kroon. Wordt op een onderstam van Acer platanoides geënt, meestal op 2,20 m hoogte.

De eerste jaren is de kroon rond, later groeit deze meer de breedte in en ontstaat een afgeplatte bolvorm. De kroon wordt circa 6 m breed. Bij het uitlopen is het blad iets bruinrood getint, later verkleurt het donkergroen. In de herfst is het intens geel. De bloei is als bij de soort.

De cultivar stelt weinig eisen aan de bodem en is niet windgevoelig. Verdraagt droogte.

bron | © info


Beschrijving van de soort Acer platanoides:

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De plant wordt tot 30 m hoog. De schors is donkergrijs en niet afbladerend, maar is wel dikwijls overlangs gekerfd.

De plant heeft bruine knoppen die kleiner zijn dan deze van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). De bladeren ontstaan in april en hebben niet-gezaagde bladranden. De lobben lopen in fijne punten uit en de inkepingen zijn stomp. De bladsteel heeft melksap. De bloeiwijzen verschijnen het eerst. De vleugels van de vruchten staan ongeveer in elkaars verlengde en vormen een stompe hoek. Bij harde wind kunnen de vruchten tot 4 km ver worden weggeblazen en tot 1000 m hoog in de lucht opstijgen. Het bladverlies verloopt van boven naar onder.

Het hout van de Noorse esdoorn wordt gebruikt voor meubels, vloeren en muziekinstrumenten. Stradivarius gebruikte het hout van de Noorse esdoorn voor de rugzijde van zijn violen. De plant wordt dikwijls als sierboom aangeplant.
Het blad vertoont vaak zwarte vlekken, veroorzaakt door de schimmelziekteRhytisma acerinum, die op het afgevallen blad overwintert. Op vondsten uit hetTertiair komt deze schimmel al voor op het blad van deze esdoorn.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 157 < Boom 158 > Boom 159