Boom 168

naar Boomoverzicht

Boom 167 < Boom 168 > Boom 169


Roze Perzische slaapboom
Albizia julibrissin 'Rosea'Geslacht Familie
Albizia Leguminosae of Fabaceae
Vlinderbloemenfamilie

Plantjaar: 2020


Beschrijving van de cultivar 'Rosea':

Vergeleken met de soort hebben de bloemen van deze cultivar een paarsere/roze kleur.


Beschrijving van de soort Albizia julibrissin:

Albizia julibrissin (Perzische slaapboom) is een soort boom in de familie Leguminosae, inheems in zuidwestelijk en Oost-Azië. Tot de oorspronkelijke habitats van de boom behoren regio’s uit Iran (Perzië) en van de Republiek Azerbeidzjan tot China en Korea . In het wild heeft de boom de neiging om te groeien in droge vlaktes, zanderige valleien en hooggelegen gebieden. Het is een invasieve soort in Japan en in de Verenigde Staten heeft het zich verspreid van in het oosten tot New York, New Jersey en Connecticut, in het westen tot Missouri en Illinois en in het zuiden tot Florida en Texas.

Het geslacht is genoemd naar de Italiaanse edelman Filippo degli Albizzi, die het in het midden van de 18e eeuw in Europa introduceerde en de naam is soms verkeerd gespeld als Albizzia.

Albizia julibrissin is bekend onder een grote verscheidenheid aan gangbare namen, zoals de Perzische zijdeboom of roze siris. Het wordt ook Lenkoran acacia of bastaard tamarinde genoemd , hoewel het niet te nauw verwant is aan beide geslachten. De soort wordt meestal “zijdenboom” of “mimosa” genoemd in de Verenigde Staten, waarbij dat laatste misleidend is, want hoewel beide onderdeel zijn van de subfamilie Mimosaceae, zijn de soorten erg verschillend.

A. julibrissin is een kleine bladverliezende boom die groeit tot 5-16 m lang, met een brede kroon van vlakke of gebogen takken. De schors is donker groenachtig grijs van kleur en verticaal gestreept als het ouder wordt. De bladeren zijn tweevoudig geveerd, 20-45 cm lang en 12-25 cm breed, verdeeld in 6-12 jukken, elk met 20-30 deelbladeren; de deelbladeren zijn langwerpig, 1-1,5 cm lang en 2-4 cm breed.

Zijn bladeren sluiten langzaam tijdens de nacht en tijdens perioden van regen. De bladeren buigen dan naar beneden; dit verklaart de nederlandse naam slaapboom, naar de moderne Perzische naam shabkhosb (شبخسب) “nachtrust”. In Japan zijn zijn gebruikelijke namen nemunoki , nemurinoki en nenenoki die allemaal “slaapboom” betekenen.

De bloemen groeien gedurende de zomer in dichte bloeiwijzen , de individuele bloemen met kleine kelk en bloemkroon (behalve de centrale) en een strak cluster van meeldraden van 2-3 cm lang, wit of roze met een witte basis, die eruit zien als zijdeachtige draden. Ze blijken aantrekkelijk te zijn voor bijen , vlinders en kolibries . De vrucht is een platte bruine peul van 10-20 cm lang en 2-2.5 cm breed, met daarin verschillende giftige zaden.

De boom is vorstgevoelig.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 167 < Boom 168 > Boom 169