Boom 4

naar Boomoverzicht

Boom 3 < Boom 4 > Boom 5


Moerascipres
Taxodium distichumGeslacht Familie
Taxodium Cupressaceae
Moerascipres cipresfamilie

Plantjaar: 1960 (geschat)


Beschrijving van de soort Taxodium distichum:

De moerascipres (Taxodium distichum) is een bladverliezende naaldboom, die van nature voorkomt in het zuidoosten van Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt hij wel ingedeeld in de cipresfamilie (Cupressaceae). In de Benelux is hij vaak in parken en als straatboom te vinden.

De moerascipres vormt, samen met enkele andere soorten, de uitzondering op de regel dat naaldbomen hun blad (naalden) niet jaarlijks verliezen. De bekendste uitzondering wordt gevormd door de lariksen (Larix). Ook de nogal op de moerascipres lijkende watercipres (Metasequoia glyptostroboides) verliest ’s winters zijn naalden.

Moerascipressen kunnen tot 45 m hoog worden. De stam wordt tot drie meter dik, bij uitzondering tot vijf meter. Jonge bomen hebben een slanke piramidale vorm. De stam gaat met flauwe slingers omhoog. De top van de kroon is puntig tot afgerond en de takken spreiden zich horizontaal uit.

De stam is roodbruin en spiraalsgewijs draaiend. De schors heeft de neiging af te schilferen en is vezelig. Naar beneden toe loopt de stam in een brede geplooide voet uit. De takken zijn roodbruin, afschilferend en in de top sterk opgaand.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 3 < Boom 4 > Boom 5