Boom 6

naar Boomoverzicht

Boom 5 < Boom 6 > Boom 7


Japanse Zelkova of Japanse schijniep
Zelkova serrata 'Green Vase'Geslacht Familie
Zelkova Ulmaceae
Iepenfamilie

Plantjaar: 2016


Beschrijving van de cultivar 'Green Vase':

Snelgroeiende boom die tot circa 18 m hoog en 12 m breed kan worden en een breed vaasvormige, halfopen kroon heeft. De stam is meestal laag vertakt met meerdere stevige hoofdtakken die schuin omhoog groeien. Naarmate de boom ouder wordt krijgt hij een bredere kroon. De grijze stam is eerst nog glad met roze tot bruinoranje lenticellen. Later schilfert hij in platte platen af waardoor de oranjebruine onderschors zichtbaar wordt. Het eivormige tot langwerpige blad is zachtgroen en verkleurt in de herfst bronskleurig rood en oranjegeel. De top is lang toegespitst, de bladrand heeft enkelvoudige en puntig toelopende tanden.

Doordat de groeivorm  smaller is dan de soort is deze boom beter geschikt om als laanboom te gebruiken. Ongevoelig voor iepenziekte.

bron | © info


Beschrijving van de soort Zelkova serrata:

De Japanse zelkova (Zelkova serrata) is een Aziatische boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae), die het beste gedijt in laaggelegen stroomdalen met vochtige vruchtbare grond. Het verspreidingsgebied is China, Japan en Korea. In Japan komt deze boom tot 1220 meter boven zeeniveau voor, met name op de eilanden Kyushu en Honshu. Veel oude Japanse tempels zijn van het hout van deze boom gemaakt.

De schors is glad en lichtgrijs en schilfert of bladdert bij volgroeide bomen af, waardoor er beige plekken zichtbaar worden. De bladeren zijn eirond en 12 cm lang en 5 cm breed met aan beide zijden zes tot dertien scherpe tanden. In het voorjaar draagt de boom groene mannelijke en vrouwelijke bloemen. De bestuiving geschiedt door de wind. De vrucht is 5 mm groot. De boom kan tot 40 meter hoog worden en is bladverliezend.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 5 < Boom 6 > Boom 7