Boom 88

naar Boomoverzicht

Boom 87 < Boom 88 > Boom 89


Kurk- of veldiep
Ulmus minor var. suberosaGeslacht Familie
Ulmus Ulmaceae
Iep Iepenfamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de soort Ulmus minor var. suberosa:

De veldiep (Ulmus minor, synoniem: Ulmus carpinifolia) of gladde iep is een boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae) die van nature voorkomt in Europa, Noord-Amerika en Zuidwest-Azië. De boom kan 30 m hoog worden. Ulmus minor var.suberosa is de kurkiep met opvallende kurklijsten op de takken.

De boom heeft een rechte stam en een dichte kroon met bochtige en zware takken en geeft veel wortelopslag.

De boomschors is grijsbruin en heeft lange, diepe verticale groeven en dikke richels. De takken zijn voorzien van verticale barsten.

De veldiep heeft bleekbruine, slanke, onbehaarde twijgen en eivormige knoppen. De knoppen zijn donkerrood en behaard.

De bladeren zijn elliptisch tot eivormig en worden 6- 8 cm lang. Ze hebben een scheve bladvoet, een toegespitste top en zijn dubbelgezaagd. Aan de onderkant komen heel vaak kleine gallen voor. De bladsteel is zachtbehaard en ongeveer 0,5 cm lang. De bovenzijde van het blad is glanzend groen. De oksels van de nerven zijn behaard.

De veldiep heeft kleine, rode bloemen met witte stempels en rodehelmhokjes. De bloeiwijze is een hoofdje. Deze verschijnen voordat de bladeren uitlopen. De vruchten zijn vleugelnootjes, die omringd zijn door een doorschijnende, elliptische vleugel. Het zaadje zit dicht bij de inkeping. Aan de top is de vleugel ingesneden tot aan het nootje.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 87 < Boom 88 > Boom 89