Boom 90

naar Boomoverzicht

Boom 89 < Boom 90 > Boom 91


Europese lork of larix
Larix deciduaGeslacht Familie
Larix Pinaceae
Larix/lariks/lork Dennenfamilie

Plantjaar: 2016


Beschrijving van de soort Larix decidua:

De Europese lork of Europese larix (Larix decidua) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). In Centraal-Europa komt de lork voor van de Alpen tot het westelijke deel van de Karpaten. Het is een conifeer met afvallende naalden die als sierboom in Noord- en West-Europa vaak wordt gezien. De hoogte van een volwassen boom is circa 40 m.

De kroon is smal en kegelvormig. Als de boom ouder wordt, krijgt deze een meer afgeplatte top. De takken hebben dan de neiging te gaan hangen met opwaarts gebogen punten. De schors is grijsbruin en glad. Later komen er verticale groeven in te zitten.

De twijgen zijn bleekgeel of enigszins roze, lang en hangend. De knoppen zijn bruin, schubbig en harsachtig. De Europese lork heeft zachte naalden van 2-3 cm lang. Ze groeien in bosjes van twintig tot dertig aan korte loten. In maart zijn ze smaragdgroen, maar later worden ze donkerder. In de herfst verkleuren ze tot goudgeel en vallen af.

De mannelijke kegels zijn klein, rond en goudgeel. Deze zijn 0,5-1 cm lang. De vrouwelijke kegels zijn bleekrood tot rozerood, bloemachtig en circa 1 cm lang. Bij rijping zijn het bruine, eivormige kegels met afgeronde schubben, en worden ze 2-4 x 2-3 cm groot.

Het hout van de Europese lork is sterk, duurzaam en harsachtig met geelachtig spinthout en roodbruin kernhout. Het wordt gebruikt voor schuttingen, poorten, vissersboten, trappen, enzovoort. Omdat de stam bijzonder recht is, leende de Europese lork zich vroeger prima om te dienen als telefoonpaal. De bast bevat tannine en uit het hout wordt ethylalcohol gewonnen.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 89 < Boom 90 > Boom 91