Speelheuvel

speelheuvel door de jaren

De speelheuvel, of ‘hobbel’ zoals de verhoging naast de huidige speeltuin in de volksmond is gaan heten, is naar alle waarschijnlijkheid als zichtheuvel aangelegd, net als de Zichtheuvel van Zorgwijk.

Hoewel de oorsprong zich niet geheel laat bewijzen, is het aannemelijk dat hij is opgeworpen met grond die vrijkwam met het uitgraven van de ‘zwanenvijver’, tegenwoordig vaak ‘eendenvijver’ genoemd.

Deze oorspronkelijk losliggende vijver in het midden van het park behoort tot de oudste elementen van de buitenplaats en is ergens tussen 1750 en 1830 gegraven. Later zou de vijver verbonden worden met de sloot en vijver langs de Groenedijk en meermalen in vorm en grootte wijzigen.

Naast de heuvel stond – ongeveer op de plek van de huidige parkwachterswoning – het oorspronkelijke woonhuis van de buitenplaats, waar vroegere eigenaren de namen ‘Dijk- en Veldzigt’, ‘Wei- en Veldzigt’ en ‘Veld- en Dijkzigt’ aan gaven; wellicht verwijzingen naar de heuvel vanwaar dit uitzicht ontstond.

Nadat het landgoed in 1885 een park werd, bleek de heuvel – bij gebrek aan een echte speeltuin – een goede plek voor kinderen om te spelen. Misschien om met een step af te rijden, of in de winter af te sleeën, iets wat nog steeds gebeurt. 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Toen na de oorlog het park daadwerkelijk een speeltuin kreeg, heeft dat ongetwijfeld de locatie helpen bepalen. Sinds die tijd hebben meerdere speeltoestellen en zelfs een stenen waterloop de heuvel gesierd.

In de oorlog, toen de Wehrmacht het park had gevorderd, zijn er enkele bunkers en barakken neergezet, waarvan één half in de heuvel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na de oorlog zijn de bunkers afgebroken, als onderdeel van een tewerkstellingsproject, hoewel de fundering er waarschijnlijk nog deels in de grond ligt.

Tegenwoordig staan er alleen nog een paar bankjes, die een wat onderbroken zichtlijn bieden op de eendenvijver, de speeltuin en de vaste planten-tuin. Vooral in de zomer is het heerlijk vertoeven in de schaduw die de bomen bieden. Er staan onder andere enkele paardenkastanjes, een oude beuk, een paar haagbeuken en twee groepen venijnbomen, zowel in boom- als struikvorm.

Zichtpanorama vanaf speelheuvel (2018)

Deze slideshow vereist JavaScript.


het oudste stadspark van Dordrecht