TJALLING VISSER​


Terug naar het overzicht


Kunstwerken:
HOLLE BOEDDHA

TJALLING VISSER​ (Utrecht, 1980)

website Website
mailadres Mailadres

  • Willem de Kooning Academie
  • Woont en werkt in Dordrecht

Werkwijze:

Tjalling Visser onderzoekt in zijn werk het fenomeen ‘spelen’ als intrinsiek onderdeel van zijn kunst en kunstenaarschap. Zijn sculpturen en installaties, veelal opgebouwd uit verweerde speelgoedonderdelen, kenmerken zich door de tijdelijkheid van hun bestaan. Zo worden complete sculpturen na verloop van tijd mogelijk verder uitgebouwd tot installaties, om vervolgens te worden afgebroken tot losse elementen en daarna als basismateriaal wordt hergebruikt voor nieuwe sculpturen.

In dit werkproces ontdoet hij zijn materialen van de oorspronkelijk context en zijn de materialen zelf leidend voor de manier waarop ze vervolgens worden gebruikt. De speelse ongedwongenheid waarmee dit gebeurt, komt ook terug in de wijze waarop hij de toeschouwer wil laten nadenken over de interpretatie van zijn werk.

Door herkenbare elementen te gebruiken die direct associaties en herinneren oproepen, nodigt hij de toeschouwer onderdeel te worden van het werk en mee te spelen.

Wie goed kijkt naar het werk van Visser, valt al snel op dat er niet zozeer sprake is van spelelement in zijn werk, maar dat spelen een centrale rol inneemt in zijn artistieke proces.Terug naar het overzicht