Catalpa


naar Geslachtoverzicht


Catalpa (Trompetboom) - onderdeel van de familie Bignoniaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 97
Catalpa bignoides - Trompetboom


Informatie over het geslacht Catalpa (Trompetboom)

Trompetboom (Catalpa) is een geslacht van bomen die tot de trompetboomfamilie (Bignoniaceae) behoren.

Het geslacht omvat een tiental soorten uit het noorden van de Verenigde Staten en Oost-Azië. De enkelvoudige bladeren staan per drie of zijn tegenoverstaand (drie knoppen per knoop). De bloemen ontstaan in grote pluimen. Ze hebben een klok-trompetvorm, tweelippig, bovenaan in twee kleinere en onderaan met drie grotere lobben. Ze zijn roomwit-geel. De kelk is onregelmatig gespleten. Er zijn vijf meeldraden en een staminodium. Slechts twee meeldraden zijn goed ontwikkeld. Als de bloem pas open is wijken de twee stempellobben nog uiteen. Na insectenbezoek klappen ze naar elkaar toe. Een bijzondere eigenschap van de planten is dat ze muggen en vliegen op afstand houden.

De botanische naam Catalpa is afgeleid van het Cherokese ‘catawba’. Deze Indianen gebruikten delen van deze boom als geneesmiddel. Als een bloem apart bekeken wordt, blijkt dat deze de vorm heeft van een trompet, vandaar de Nederlandse naam.

Ze vragen een wat beschutte standplaats, anders kan in strenge winters het hout stuk vriezen. Elke goede frisse grond is geschikt. Ideaal is zandige leem.

De planten kunnen worden aangetast door meeldauw, een schimmel die de bladeren met een witte waas bedekt. Deze aantasting is relatief onschadelijk. Opvallend is dat vooral jonge, nog niet geheel volgroeide bladen worden aangetast. Zelden gaat het om volgroeide bladen.

Een ernstiger schimmelziekte is Verticillium (verwelkingsziekte), waarbij delen van de plant plotseling (in enkele dagen) verdorren. Alleen door de scheut die verdroogt ver onder de aantasting weg te snijden/af te zagen kan de rest van de boom soms gered worden. Deze ziekte komt vooral voor op vochtige bodems, waar de schimmel beter gedijt. Overigens komt de schimmel in elke grond voor.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht