Morus


naar Geslachtoverzicht


Morus (Moerbei) - onderdeel van de familie Moraceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 43
Morus nigra - Zwarte moerbei


Informatie over het geslacht Morus (Moerbei)

Moerbei (Morus) is een geslacht van tien tot zestien soorten bladverliezende bomen uit de moerbeifamilie (Moraceae). De planten komen van nature voor in de warm-gematigde streken en subtropische regio’s van Azië, Afrika en Noord-Amerika. De meeste soorten komen van nature voor in Azië.

De vruchten zijn eetbaar en bijzonder smakelijk en worden veel gebruikt in gebak en wijnen. Ook is er een uitstekende jam van te maken. De rijpe vruchten, die nauwelijks verwijderbare vlekken veroorzaken, bevatten aanzienlijke hoeveelheden resveratrol, dat ook in druiven voorkomt en waarvan beweerd wordt dat het goed is tegen kanker en hart- en vaatziekten. De bast wordt wel gebruikt om papier van te maken.

De bladeren van de witte moerbei zijn van economisch belang omdat ze het enige voedsel zijn van de zijderups, die dient voor de zijdeproductie.

Moerbeien kunnen uit zaad worden opgekweekt — en dit wordt gewoonlijk ook geadviseerd, omdat uit zaad opgekweekte planten vaak een betere conditie hebben — maar meestal worden ze opgekweekt uit grote stekken, die makkelijk wortelen.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht