Nothofagus


naar Geslachtoverzicht


Nothofagus (Schijnbeuk) - onderdeel van de familie Nothofagaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
  • Boom 151 - Nothofagus antarctica (Antarctische beuk of schijnbeuk)


Informatie over het geslacht Nothofagus (Schijnbeuk)

Nothofagus (schijnbeuk) is een geslacht van 43 soorten van bomen en struiken afkomstig uit het zuidelijk halfrond in het zuiden van Zuid-Amerika ( Chili , Argentinië ) en Australazië (oosten en zuidoosten van Australië , Nieuw-Zeeland , Nieuw-Guinea en Nieuw-Caledonië) en het enige geslacht in de familie Nothofagaceae.

De soorten zijn ecologische dominanten in veel gematigde bossen in deze regio’s. Sommige soorten zijn naar verluidt genaturaliseerd in Duitsland en Groot-Brittannië. Het geslacht heeft een rijk fossielenbestand van bladeren, bloembladen en stuifmeel, met fossielen die zich uitstrekken tot in het late Krijt en die voorkomen in Australië, Nieuw-Zeeland, Antarctica en Zuid-Amerika.

In het verleden werden ze opgenomen in de familie Fagaceae , maar genetische tests lieten zien dat ze genetisch verschillend waren en ze zijn nu opgenomen in hun eigen familie, de Nothofagaceae.

De bladeren zijn getand of volledig, wintergroen of bladverliezend . De vrucht is een kleine, afgeplatte of driehoekige noot , gedragen in cupules met een tot zeven noten.

Nothofagus soorten worden gebruikt als voedselplanten door de larven van hepialid motten van het geslacht Aenetus , waaronder A. eximia en A. virescens .

Veel individuele bomen zijn buitengewoon oud en er werd gedacht dat sommige populaties ooit niet in staat waren zich via verstuiving te reproduceren in de huidige omstandigheden waarin ze groeiden, omdat ze resten van bossen uit een koelere tijd waren. Sindsdien is reproductie mogelijk gebleken. Hoewel het geslacht nu meestal voorkomt in koele, geïsoleerde omgevingen op grote hoogte op gematigde en tropische breedtegraden, laat het fossielenverslag zien dat het overleefde in klimaten die veel warmer lijken dan degene die Nothofagus nu bezet.

Het verspreidingspatroon rond de zuidelijke Pacific Rim lijkt te suggereren dat de verspreiding van de geslachtsdata heeft plaatsgevonden in de tijd dat Antarctica , Australië en Zuid-Amerika waren verbonden in een gemeenschappelijke landmassa of supercontinent dat Gondwana wordt genoemd.  Er is tegenwoordig echter genetisch bewijs gebruikt om te beweren dat de soort in Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië is geëvolueerd van soorten die in deze gebieden aankwamen door verspreiding over de oceanen.

Elke vier tot zes jaar of zo, produceert Nothofagus een zwaardere oogst van zaden en staat bekend als de beukmast . In Nieuw-Zeeland veroorzaakt de beukmast een toename in de populatie van geïntroduceerde zoogdieren zoals muizen, ratten en hermelijnen.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht