Boom 155

naar Boomoverzicht

Boom 154 < Boom 155 > Boom 156


Roodbladige kerspruim
Prunus cerasifera 'Nigra'Geslacht Familie
Prunus Rosaceae
Kers Rozenfamilie

Plantjaar: 1995


Beschrijving van de cultivar 'Nigra':

Een opvallende boom met een ovale tot ronde, vrij dichte kroon die vaak iets bochtig groeit. De hoogte is circa 6 – 8 m. De glanzende schors is donkerbruin tot paarsbruin. Jonge twijgen zijn donkerrood.

Het blad is ovaal tot eirond en circa 8 cm groot. Het is donker roodbruin en blijft tot in de late herfst op kleur.

Zeer rijk bloeiend met roze enkelvoudige bloemen. Deze zijn circa 2,5 cm in doorsnede en verschijnen vanaf eind maart en in april, iets voor of gelijk met het uitlopen van het blad. Ze worden zelden gevolgd door donkerrode, 2 – 3 cm grote vruchten.

bron | © info


Beschrijving van de soort Prunus cerasifera:

De kerspruim (Prunus cerasifera), kroos of myrobalaan is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De kerspruim komt van nature voor van de Balkan tot Midden-Azië. In Midden-Europa wordt de soort aangeplant vanwege de eetbare vruchten. Mogelijk is de gekweekte pruim (Prunus domestica) een hybride van deze boom en de sleedoorn (Prunus spinosa). Er zijn verschillende, vroegbloeiende cultivars van de kerspruim die gekweekt worden om de sierwaarde. De hoogte is circa 8 m.

De kerspruim heeft een open kroon met uitstaande takken, die glad en glanzend groen zijn. De schors is bruinachtig tot zwart.

De bladeren zijn eirond en hebben stomp getande randen. Ze worden 4-7 cm lang. De bladstelen zijn paarsgroen en circa 1 cm lang. De bladeren zijn aan de bovenzijde glanzend groen en aan de onderzijde bleek en dof. Sommige cultivars hebben roodachtige bladeren, zoals ‘Nigra’ die in 1916 in Amerika is geselecteerd.

De bloemen zijn wit-rozig en hebben een doorsnede van circa 2 cm. Ze hebben vijf kroonblaadjes. Cultivars hebben witte of roze bloemen.

De vruchten zijn bolvormig. De kleur verandert van glimmend groen tot geel of rood. Ze zitten aan een korte steel en zijn 2 cm in doorsnede.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 154 < Boom 155 > Boom 156