Boom 25

naar Boomoverzicht

Boom 24 < Boom 25 > Boom 26


Krimlinde
Tilia euchloraGeslacht Familie
Tilia Malvaceae
Linde Kaasjeskruidfamilie

Plantjaar: 1975 (geschat)


Beschrijving van de soort Tilia euchlora:

De Krimlinde (Tilia ×europea L., synoniem: Tilia ×euchlora K.Koch) is een boom met overhangende takken en twijgen. Alleen de takken boven in de boom staan omhoog. De krimlinde is rond 1860 door de Duitse Baumschulen Flotbeck te Hamburg uit een kruising tussen de soorten kleinbladige linde (Tilia cordata) en de thans tot de soort Tilia platyphyllos (Grootbladige linde) behorende Tilia dasystyla geselecteerd. Het is een weinig eisende boom die op vele manieren in het stedelijk gebied kan worden toegepast.

De boom kan tot 20 m hoog en 8 m breed worden met een stamdoorsnede van 70 cm. De gladde bast is lichtgrijs met dongergrijze strepen. De jonge twijgen zijn licht- tot geelgroen. Het 5-10 cm lange, scheef-hartvormige blad is aan de bovenzijde glimmend donkergroen en aan de onderzijde lichtgroen met opvallende, plukjes haar op de plaats waar de zijnerven uit de hoofdnerf ontspringen. De bladrand is fijngezaagd. De bladsteel is ongeveer 5 cm lang.

De krimlinde bloeit in juni/juli met gele, geurende bloemen die veel honing bevatten. Het ongeveer 8 cm lange schutblad is omgekeerd-lancetvormig. De kort-ellipsoïde vrucht heeft vijf zwakke ribben.

De boom groeit op vele grond soorten en kan droogte verdragen.

 

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 24 < Boom 25 > Boom 26