Boom 33

naar Boomoverzicht

Boom 32 < Boom 33 > Boom 34


Papiermoerbei
Broussonetia papyriferaGeslacht Familie
Broussonetia Moraceae
Moerbeifamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de soort Broussonetia papyrifera:

De papiermoerbei (Broussonetia papyrifera, synoniem: Morus papyrifera L.) is een boom in de familie Moraceae, die van nature voorkomt in Oost-Azië.

Het is een kleine, bladverliezende struik of boom die tot 5 m groot wordt in ons land. De bladeren zijn variabel in vorm (zelfs aan dezelfde tak), ongelobd ovaal tot diep drielobbig, waarbij snelgroeiende jonge planten vaker gelobde bladeren hebben. De bladeren zijn 7-20 cm lang, aan de bovenzijde ruw, donsachtig behaard aan de onderzijde en hebben een fijne getande rand. In “Onze loofhoutgewassen” van W.J.Hendriks worden maar liefst zes verschillende bladtypen genoemd.

De mannelijke bloemen groeien in een langwerpige bloeiwijze en de vrouwelijke bloemen groeien in een bolvormige bloeiwijze. In de zomer ontstaat uit de vrouwelijke bloeiwijze een rood tot oranje, zoet, sappig, 3-4 cm groot vruchtverband, dat een voedingsbron vormt voor wilde dieren.

De vruchten zijn eetbaar en smaken erg zoet, maar zijn gevoelig voor transport. Ook komt het voor dat de vrouwelijke bloeiwijzen niet rijp worden en als groene bolletjes van de struik afvallen. Mannelijke bloeiwijzen (katjes) komen zelden voor, waardoor bevruchting uitblijft. De struik of boom verlangt een zonnige en beschutte standplaats en het liefst een kalkrijke bodem.

De schors bestaat uit sterke vezels , die worden gebruikt voor de fabricage van papier van hoge kwaliteit. De jonge bladeren en twijgen worden gebruikt als hertenvoer.

Van februari tot april kan deze boom bijdragen aan pollenallergie.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 32 < Boom 33 > Boom 34