Boom 53

naar Boomoverzicht

Boom 52 < Boom 53 > Boom 54


Smalbladige es met rode herfstkleur
Fraxinus angustifolia 'Raywood'Geslacht Familie
Fraxinus Oleaceae
Es Olijffamilie

Plantjaar: 1960 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Raywood':

Gezonde, maar niet sterk groeiende selectie met een ietwat onregelmatige kroonvorm. Fraxinus angustifolia ‘Flame’ en ‘Wollastonii’ zijn identiek aan ‘Raywood’ en kunnen daarom als synoniemen worden beschouwd.

De hoofdtak groeit recht en de gesteltakken zijn schuin opgaand. De schors is grijs en op latere leeftijd diep gegroefd, twijgen kleuren van olijfgroen naar grijsgroen. ‘Raywood’ heeft als jonge boom een gesloten kroon, oudere bomen worden half open.

Het glanzende, diepgroene blad bestaat uit 9 – 13 smalle deelblaadjes. Deze zijn circa 5 – 10 cm lang. In de herfst kleurt het blad oranje-achtig tot diep paarsrood. Op warmere grond en in een warme herfst is de herfstkleur intenser. Na de onopvallende bloei vindt geen vruchtzetting plaats. Op vruchtbare bodems is de groei vaak sneller dan op schrale gronden. Takbreuk kan dan het gevolg zijn.

bron | © info


Beschrijving van de soort Fraxinus angustifolia:

De smalbladige es (Fraxinus angustifolia) is een plant die behoort tot de olijffamilie (Oleaceae). De boom komt van nature voor in Zuid-Europa en van Noord- en Oost-Afrika tot in Iran. In Nederland wordt de boom sinds de negentiende eeuw aangeplant.

De boom kan in Nederland tot 15 m en elders tot 30 m hoog worden met een brede kroon. De diepgegroefde bast bestaat uit kleine schubben.

De dunne twijgen zijn groengrijs en de knoppen donkerbruin. De donkergroene, oneven geveerde, 15-20 cm lange bladeren hebben negen tot dertien blaadjes, die 7-13 cm lang en 1-2 cm breed zijn. Ze verschijnen in april en mei. Het blad heeft een typische herfstkleur, die afhankelijk is van de cultivar.

De smalbladige es bloeit in april vóór het verschijnen van de bladeren met okselstandige trossen. De smalbladige es is tweehuizig. Aan de bloemen ontbreken de kelk- en kroonbladen.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 52 < Boom 53 > Boom 54