Boom 56

naar Boomoverzicht

Boom 55 < Boom 56 > Boom 57


Tulpenboom
Liriodendron tulipiferaGeslacht Familie
Liriodendron Magnoliaceae
tulpenboomfamilie

Plantjaar: 1985


Beschrijving van de soort Liriodendron tulipifera:

Liriodendron tulipifera  (tulpenboom) is inheems in oostelijk Noord-Amerika, van zuidelijk Ontario en Illinois, oostwaarts naar Connecticut en het zuiden van New York, en het zuiden naar het centrum van Florida en Louisiana.

De tulpenboom is een van de grootste van de inheemse bomen van het oosten van de Verenigde Staten, waarvan bekend is dat ze een hoogte van 58 m kunnen bereiken, met een stam van 3 m in diameter; zijn normale hoogte is 21-30 m. De tulpenboom geeft de voorkeur aan diepe, rijke, en tamelijk vochtige grond. De wortels zijn vlezig. De groei is vrij snel, en de typische vorm van zijn kruin is conisch. De boom kan relatief oud worden, met bekende gevallen van zo’n 500 jaar.

De schors is bruin, en gegroefd. De twijgen zijn glad en glanzend, aanvankelijk roodachtig, maar rijpen tot donker grijs, en uiteindelijk bruin. Aromatische en bitter. Het hout is licht geel tot bruin, en het spinthout romig wit; licht, zacht, breekbaar en dicht.

De bladeren hebben vier lobben en zijn hartvormig of enigszins wigvormig. Ze zijn eerst lichtgroen, eenmaal volgroeid heldergroen, glad aan de bovenzijde, en bleker aan de onderkant, met donzige aderen. In de herfst verkleuren ze naar een duidelijk, helder geel.

April markeert het begin van de bloeiperiode in de zuidelijke Verenigde Staten; in Nederland begint de boom pas te bloeien in juni. De bloemen zijn lichtgroen of geel (zelden wit), met een oranje band; ze leveren grote hoeveelheden nectar. De vrucht is een lichtbruine kegel.

Deze boomsoort is een belangrijke honingplant in het oosten van de Verenigde Staten, met een donker roodachtig, vrij sterke honing die gemengde beoordelingen krijgt als een tafelhoning, maar die veel gebruikt wordt in allerlei deegproducten en gebak.

Het zachte, fijnkorrelige hout van tulpenboom staat bekend als “populier” in de VS, maar in het buitenland op de markt gebracht als “American tulipwood” of andere namen. Het wordt zeer veel gebruikt, waar een goedkope, makkelijk te werk en stabiele hout nodig is. Gebruikt voor de interieurafwerking van huizen, voor panelen van rijtuigen, doodskisten en orgels. 

 

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 55 < Boom 56 > Boom 57