Boom 68

naar Boomoverzicht

Boom 67 < Boom 68 > Boom 69


Blauwe atlasceder
Cedrus atlantica 'Glauca'Geslacht Familie
Cedrus Pinaceae
Ceder Dennenfamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Glauca':

Deze cultivar van de atlasceder, die blauwe atlasceder wordt genoemd, heeft in bosjes geplaatste, grijsblauwe naalden aan schuin opgaande takken. Hij groeit vrij langzaam, maar kan na vele jaren wel 30 m hoog worden.


Beschrijving van de soort Cedrus atlantica:

De atlasceder (Cedrus atlantica) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De soort komt van nature voor in het Atlasgebergte, maar wordt tegenwoordig vaak aangeplant als sierboom in parken en tuinen. In Zuid-Europa wordt de atlasceder soms bovendien aangeplant voor het hout. Een volwassen boom kan tot 40 meter hoog worden. De soort staat op de Rode lijst van de IUCN geklasseerd als ‘bedreigd’.

De kroon van de boom is breed en kegelvormig. De grote takken hebben een horizontale stand. Zelden hangen de takken. De boomschors is glad en donkergrijs. Als de boom ouder wordt, komen er groeven in de boomschors te zitten en zo vormen zich grote platen, die afschilferen. De knoppen zijn glimmend, donkergroen of blauwachtig groen en hebben een lengte van 1-2 cm. Ze zitten vaak in bosjes van circa 40 stuks bijeen.

De mannelijke kegels zijn conisch en hebben een lengte van 3-5 cm.

Vrouwelijke kegels zijn rechtopstaand en rolrond met een uitholling aan de top. Ze rijpen in twee jaar tot een bleke, paarsbruine kleur en zijn dan 5-8 cm lang. De schubben vallen af en laten dan de gevleugelde zaden vrij.

De atlasceder levert geurig hout dat erg duurzaam is voor binnenhuisgebruik. Door middel van stoomdestillatie wordt uit het hout etherische olie gewonnen.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 67 < Boom 68 > Boom 69