Boom 96

naar Boomoverzicht

Boom 95 < Boom 96 > Boom 97


Geelbloeiende Japanse sierkers
Prunus serrulata 'Taihaku'Geslacht Familie
Prunus Rosaceae
Kers Rozenfamilie

Plantjaar: 1990 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Taihaku':

Kleine boom met een ronde tot waaiervormige kroon. Het is een fors groeiende cultivar die een hoogte bereikt van circa 5 – 7 m. De breedte kan uiteindelijk circa 8 m worden.

Jong blad is roodbruin en kleurt donkergroen in de zomer. Het is opvallend groot: tot 16 cm lang en 10 cm breed. Herfstkleur geeloranje.

De boom bloeit in de tweede helft van april. De bloemknop is lichtroze. De bloemen zijn enkel en verkleuren van lichtroze naar sneeuwwit. Ze zijn opvallend groot, Ø 5 – 6 cm, en lang gesteeld.

De boom verdraagt geen natte bodems.

bron | © info


Beschrijving van de soort Prunus serrulata:

De Japanse sierkers (Prunus serrulata), in Vlaanderen Japanse kerselaar genoemd, is een soort uit geslacht Prunus.

Deze sierkers komt van nature voor in het gebergte van West-China, in Korea, in Japan, op het eiland Izu Oshima, het eiland Honshu en in het noordwesten van het eiland Hokkaido. Er zijn zeer veel verschillende cultivars voor aanplant in tuinen, straten, parken en plantsoenen.

Er zijn cultivars die een 6-8 m hoge boom vormen, maar er zijn er ook die alleen een 2-5 m hoge struik vormen. De bladeren zijn ongeveer 5 à 10 cm lang en hebben een genaalde of getande bladrand en een toegespitse top. Het jonge blad is bruinrood. Later krijgt de bovenzijde een groene en de onderzijde een blauwgroene kleur.

De boom of struik bloeit in Nederland eind april/begin mei met meestal gevulde bloemen. Er zijn echter ook cultivars met enkele en halfgevulde bloemen. Er ontstaan meestal geen vruchten.

De Japanse sierkers vraagt een voedselrijke grond en veel vocht. De boom is gevoelig voor de gomziekte veroorzaakt door bacteriekanker (Pseodomonas mors-prunorum) en kan last hebben van een aantasting door de zwarte luis (Myzus cerasi).

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 95 < Boom 96 > Boom 97