Crataegus


naar Geslachtoverzicht


Crataegus (Meidoorn) - onderdeel van de familie Rosaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 18
Crataegus persimilis 'Splendens' - Meidoorn
Boom 74
Crataegus monogyna - Eenstijlige meidoorn
Boom 92
Crataegus submollis - Zachte meidoorn


Informatie over het geslacht Crataegus (Meidoorn)

Meidoorn (Crataegus) is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht wordt ook wel haagdoorn of steendoorn genoemd. Het zijn struiken die van nature in Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika voorkomen. Sommige soorten komen ook als boom voor. De plant vermeerdert zich door zaad en door stekken.

Het geslacht omvat honderden soorten, daarvan komen in de Benelux drie soorten inheems voor.

De eenstijlige meidoorn kan een tot 10 m hoge boom worden, terwijl de tweestijlige meidoorn een struik is die tot 4,5 m hoog wordt. Ze bloeien in mei/juni met sterk geurende bloemen. Aan de takken zitten doornen.

Meidoorn wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Deze werking komt onder meer door de inhoudsstof rutine, deze stof is bekend om z’n vermogen om blauwe plekken te voorkomen. Bovendien helpt meidoornthee om de cholesterol te verlagen. In de Traditionele Chinese geneeskunde wordt Crataegus pinnatifida, een soort meidoorn, al duizenden jaren gebruikt.

De meidoorn werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee. Op sommige plaatsen zoals in het gebied de Maasheggen in Nederlands Limburg is dat nog goed te zien. Het hout is hard en fijn van structuur. De meidoorn is door de doorns redelijk beschermd tegen de vraat van grote grazers. Bovendien stelt hij andere vegetatie, zoals de eik, in staat onder zijn bescherming uit te groeien in gebieden waar grazers actief zijn. Het is een plant die onder andere veel voorkomt langs bosranden.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht