Cupressus


naar Geslachtoverzicht


Cupressus (Cipres) - onderdeel van de familie Cupressaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:


Informatie over het geslacht Cupressus (Cipres)

Het geslacht Cupressus is een van de verschillende geslachten binnen de familie Cupressaceae met de gemeenschappelijke naam cipres.

Er is eigenlijk nooit exacte overeenstemming geweest over welke soorten tot dit geslacht horen.

Cipressen zijn inheems in voornamelijk warme gematigde streken op het noordelijk halfrond, met inbegrip van westelijk Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Noordwest-Afrika, het Midden-Oosten, de Himalaya, Zuid-China en Noord-Vietnam.

Zoals bij andere naaldbomen, heeft extensieve teelt geleid tot een grote verscheidenheid aan vormen, afmetingen en kleuren, die wereldwijd worden gekweekt.

Het zijn groenblijvende bomen of grote struiken, die 5-40 m hoog kunnen worden.  De kegels zijn 8-40 mm lang, bolvormig of eivormig met vier tot 14 schalen die in tegenovergestelde kruisvormige paren staan en worden volwassen in 18-24 maanden na bestuiving. De zaden zijn klein, 4-7 mm lang, met twee smalle vleugels, één aan elke zijde van het zaad.

Veel soorten worden gekweekt als decoratieve bomen in parken en in Azië, rond tempels. Enkele soorten worden gekweekt voor hun hout, dat zeer duurzaam is.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht