Cupressaceae


   naar Familieoverzicht   


Cupressaceae (cipresfamilie)


De BomenWijzer bevat van deze familie onderstaande geslachten en boomsoorten:


Informatie over de familie van Cupressaceae (cipresfamilie)

Cupressaceae is een coniferenfamilie , de cipresfamilie, die wereldwijd voorkomt. De familie omvat 27-30 geslachten waaronder de jeneverbessen en sequoia’s, met in totaal ongeveer 130-140 soorten.

Het zijn eenhuizige , onderdianelige of (zelden) tweehuizig bomen en struiken van 1-116 meter lang. De schors van volwassen bomen is meestal oranje tot roodbruin en heeft een vezelige textuur, vaak schilferend of afbladderend in verticale stroken, maar bij sommige soorten glad, geschubd of hard en vierkant gekraakt.

De bladeren zijn ofwel spiraalvormig gerangschikt, in decussate paren (tegenovergestelde paren, elk paar op 90 ° ten opzichte van het vorige paar) of in kransen van drie of vier, afhankelijk van het geslacht. Op jonge planten zijn de bladeren naaldachtig en worden ze klein en schubachtig op volwassen planten van de meeste geslachten, maar sommige soorten behouden de naaldachtige bladeren gedurende hun hele leven. Oude bladeren worden meestal niet individueel afgeworpen. Uitzonderingen zijn de bladeren op scheuten, die zich ontwikkelen tot takken, die uiteindelijk afzonderlijk vallen wanneer de schors begint te schilferen. De meeste zijn groenblijvend met bladeren die 2-10 jaar aanhouden, maar drie geslachten ( Glyptostrobus , Metasequoia enTaxodium ) zijn bladverliezend of omvatten bladverliezende soorten.

De zaadkegels zijn ofwel houtachtig, leerachtig of (in Juniperus ) besachtig en vlezig, met één tot enkele zaden. Net als bij het gebladerte, zijn de kegelschubben spiraalvormig. De zaden zijn meestal klein en enigszins afgeplat, met twee smalle vleugels, in sommige andere (bijv. Juniperus , Microbiota , Platycladus en Taxodium ) is het zaad groter en vleugelloos. De zaailingen hebben meestal twee zaadlobben , maar bij sommige soorten maximaal zes. De stuifmeelkegels zijn uniformer van structuur over de hele familie.

Cupressaceae is een wijd verspreide coniferenfamilie, met een bijna wereldwijd bereik in alle continenten behalve Antarctica, zich uitstrekt van 71 ° N in arctische Noorwegen (Juniperus communis) tot 55 ° Z in zuidelijk Chili ( pilgerodendron uviferum.

Ze zijn  te vinden op de meeste habitats, met uitzondering van de polaire toendra en het tropisch laagland regenwoud (hoewel verschillende soorten belangrijke componenten zijn van gematigde regenwouden en tropische hooggelegen nevelwouden); ze zijn ook zeldzaam in woestijnen, met slechts een paar soorten die bestand zijn tegen ernstige droogte, met name Cupressus dupreziana in de centrale Sahara . Ondanks de brede algemene verspreiding worden veel soorten als bedreigd beschouwd.

bron | © info


   naar Familieoverzicht