Fagaceae


   naar Familieoverzicht   


Fagaceae (Napjesdragersfamilie)


De BomenWijzer bevat van deze familie onderstaande geslachten en boomsoorten:


Informatie over de familie van Fagaceae (Napjesdragersfamilie)

Fagaceae (napjesdragersfamilie) is een familie van bloeiende planten die o.a. beuken en eiken omvat en bestaat uit acht geslachten met ongeveer 927 soorten.

De Fagaceae zijn bladverliezende of wintergroene bomen en struiken, gekenmerkt door een eenvoudig afwisselend staand blad met bloemen in de vorm van katjes en fruit in de vorm van bekervormige noten (cupule). Hun bladeren zijn vaak gelobd.

Hun vruchten hebben geen endosperm en liggen in een schilferige of stekelige schil, die al dan niet de gehele noot kan omsluiten en die uit één tot zeven zaden kan bestaan. In de eiken , het geslacht Quercus , is de vrucht een niet-gekerfde noot (meestal met één zaadje), een eikel. De schil van de eikel in de meeste eiken vormt alleen een beker waarin de noot zit.

Fagaceae is een van de meest ecologisch belangrijke houtachtige plantenfamilies op het noordelijk halfrond en een van de belangrijkste bronnen van voedsel voor dieren in het wild.

Verschillende leden van de Fagaceae hebben belangrijke economische toepassingen. Vele soorten eiken , tamme kastanjes en beuken (respectievelijk Quercus , Castanea en Fagus ) worden vaak gebruikt als hout voor vloeren, meubels, kasten en wijnvaten, kurk voor het stoppen van wijnflessen en een groot aantal andere toepassingen.

bron | © info


   naar Familieoverzicht