Quercus


naar Geslachtoverzicht


Quercus (Eik) - onderdeel van de familie Fagaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 49
Quercus robur - Zomereik
Boom 67
Quercus robur - Zomereik
Boom 113
Quercus robur 'Fastigiata Koster' - Smal opgaande eik
Boom 125
Quercus petraea 'Mespilifolia' - Smalbladige wintereik
Boom 130
Quercus cerris - Moseik
Boom 132
Quercus imbricaria - Glanseik
Boom 141
Quercus frainetto - Hongaarse eik
Boom 152
Quercus rubra - Amerikaanse eik
Boom 162
Quercus ilex - steeneik
Boom 167
Quercus petraea - Wintereik
Boom 163
Quercus castaneifolia - Kastanjebladige eik


Informatie over het geslacht Quercus (Eik)

Eik (Quercus) is een geslacht van loofbomen. Tot dit geslacht behoren zowel bladverliezende als altijd groenblijvende bomen. Wanneer in het Nederlands over de eik gesproken wordt, gaat het meestal over de zomereik. Eikenhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. In het algemeen is eikenhout sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.

De eik is voor het voortbestaan vooral afhankelijk van de gaai en van de eekhoorn. Een eikel valt niet ver van de boom en kan onder het bladerdak van de boom niet uitgroeien. Hij is dus aangewezen op dieren om de eikel verder van de boom te verplaatsen. Eekhoorns begraven voorraden eikels voor de winter. Als een eekhoorn omkomt of de voorraad niet of onvolledig aanspreekt of vergeet, is dat een ideale plaats voor de eikels om te ontkiemen.

Zowel de bladeren als de eikels van de eik bevatten tannines. Deze tannines kunnen het maagdarmstelsel irriteren. Eikels – die tot de noten worden gerekend – zijn giftig voor mensen, hoewel er indianenstammen waren, die zich voornamelijk met eikels voedden door ze zo te bereiden, dat de tannines er grotendeels uit verwijderd werden. Paarden, schapen en runderen zijn zeer gevoelig voor dit gif, maar varkens verdragen eikels goed. Ook wilde zwijnen, herten en eekhoorns eten veel eikels.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht