Boom 163

naar Boomoverzicht

Boom 162 < Boom 163 > Boom 164


Kastanjebladige eik
Quercus castaneifoliaGeslacht Familie
Quercus Fagaceae
Eik Napjesdragersfamilie

Plantjaar: 2022


Beschrijving van de soort Quercus castaneifolia:

Quercus castaneifolia, de kastanjebladige eik, is een eikensoort in het geslacht Quercus en de familie Fagaceae. De soort is inheems in de bergen van de Kaukasus en Alborz in Iran en lijkt qua uiterlijk op de nauw verwante Turkse eik .

De kastanjebladige eik is een bladverliezende boom die maximaal 35 meter hoog wordt, met een stam van maximaal 2,5 meter in diameter. 

De bladeren zijn 10-20 cm lang en 3-5 cm breed, met 10-15 kleine, regelmatige driehoekige lobben aan elke kant. De bladeren vertonen overeenkomsten met het blad van de tamme kastanje (Castanea sativa).

De bloemen zijn door de wind bestoven katjes ; de vrucht is een eikel, rijpt ongeveer 18 maanden na bestuiving, 2–3 cm lang en 1,5–2 cm breed, tweekleurig met een oranje basale helft die overgaat in een groenbruine punt; de nap is 2 cm diep, dicht bedekt met zachte 4-8 mm lange ‘bemoste’ borstelharen. De eikels zijn erg bitter, maar worden gegeten door Vlaamse gaaien en duiven; eekhoorns eten ze meestal alleen als andere voedselbronnen zijn uitgeput.

Een exemplaar van Quercus castaneifolia dat op 29 april 2021 door Alireza Naqinezhad werd gevonden in het Hyrcanian-woud in het noorden van Iran, wordt beschouwd als de hoogste eik ter wereld. Het heeft een hoogte van 60,4 meter, een diameter van 4,9 m en een omtrek van 22 m. 

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 162 < Boom 163 > Boom 164