Boom 163 < Boom 164 > Boom 165
Bijenboom
Tetradium daniellii var. hupehensis
Geslacht | Familie |
---|---|
Tetradium | Rutaceae |
Wijnruitfamilie |
Plantjaar: 2019
Beschrijving van de soort Tetradium daniellii var. hupehensis:
Tetradium daniellii var. hupehensis (Bijenboom) is een snelgroeiende solitair met een halfopen breed waaiervormige kroon op een korte stam. De schors is glad en donkergrijs, voorzien van lenticellen.
Twijgen zijn olijfgroen, fluweelachtig behaard en voorzien van kleine wittige lenticellen. In het tweede jaar worden ze grijsbruin.
Het oneven geveerde blad bestaat uit 5 – 9 tegenoverstaande deelblaadjes en is 20 – 35 cm lang. Elk blaadje is eirond met een toegespitste top, 5 – 12 cm lang en kort gesteeld. De bovenzijde van het blad is donkergroen, de onderzijde lichtgroen. In breed piramidale pluimen van 10 – 15 cm staan geurende witte bloemen van elk 0,3 – 0,5 cm. Na de bloei volgen roodpaarse tot zwarte vruchten.
Lange tijd was deze boom bekend als Euodia hupehensis, maar hij wordt tegenwoordig tot variëteit van T. daniellii gerekend.
Tetradium daniellii var. hupehensis is een waardevolle boom vanwege de rijke zomerbloei en de decoratieve en donker gekleurde vruchten in de herfst.
De Tetradium daniellii is een plant van het geslacht Tetradium in de familie van de Rutaceae.
De soort groeit als een bladverliezende struik of boom en kan tot 20 meter hoog worden. De bast van de stam is glad en grijs; het lijkt op de schors van de Europese beuk .
De bloeiperiode loopt van juni tot augustus. De bloeiwijzen zijn ongeveer 3,5 tot 19 centimeter groot. De boom is tweeslachtig.
De soort is inheems in Noord- China en Korea en kan daar worden gevonden op hoogten vanaf zeeniveau tot 3200 m, vooral in bossen en aan bosranden.
In Centraal-Europa is de Tetradium daniellii winterhard.
De bloemschermen hebben een aangename geur, terwijl de bladeren een intense geur kunnen afgeven. Dit geeft aanleiding tot de schijnbaar tegenstrijdige namen van de boom als Bijenboom of Stinkes
Gerelateerde (nieuws)berichten:
- 17/12/2019 - Boommutaties najaar 2019
- 31/12/2019 - Foto’s toegevoegd voor nieuwe bomen
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.