Ginkgo


naar Geslachtoverzicht


Ginkgo (Ginkgo) - onderdeel van de familie Ginkgoaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 57
Ginkgo biloba - Japanse notenboom


Informatie over het geslacht Ginkgo (Ginkgo)

Ginkgo is een geslacht uit de familie Ginkgoaceae. Het geslacht is bijna uitgestorven, alleen de Japanse notenboom(Ginkgo biloba) is nog aanwezig en wordt gezien als een levend fossiel. De Japanse notenboom wordt mede daardoor ook wel kortweg Ginkgo genoemd.

De geslachtsnaam Ginkgo is afgeleid van het Japanse ‘Ginkyo’, wat ‘zilveren abrikoos’ betekent. Het woord ‘biloba’ betekent ’twee lobben’ en verwijst naar de vorm van de bladeren. De spelling met een ‘g’ in plaats van een ‘y’ is het gevolg van een leesfout die in de officiële benamingen is gekomen.

Het geslacht is miljoenen jaren oud. De oudste fossielen dateren uit Permperiode. Over het algemeen wordt aangenomen dat de familie Ginkgoaceae en het geslacht Ginkgo voortkomen uit de Zaadvarens. De meest verwante aan de Ginkgoaceae en Ginkgo zijn de Palmvarens. De enige overgebleven Ginkgo, de Japanse notenboom is nauwelijks veranderd sinds het Mesozoïcum.

Van de uitgestorven soorten zijn er aardig wat fossielen gevonden, zoals de Eendepootboom. Deze is vernoemd naar de gevonden vorm van het fossiele blad.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht