Boom 139

naar Boomoverzicht

Boom 138 < Boom 139 > Boom 140


Moerascipres
Taxodium ascendensGeslacht Familie
Taxodium Cupressaceae
Moerascipres cipresfamilie

Plantjaar: 2016


Beschrijving van de soort Taxodium ascendens:

Taxodium ascendens (moerascipres) is een bladverliezende naaldboom van het geslacht Taxodium , afkomstig uit Noord-Amerika, waar hij ook wel bekend staat als de vijvercipres. Veel botanici behandelen het als een variëteit van Taxodium distichum (als T. distichum var. Imbricarium ) in plaats van als een aparte soort, maar het verschilt in ecologie en komt voornamelijk voor in kalme rivieren , vijvers en moerassen.

Taxodium ascendens bereikt gemiddeld 15-18 meter in hoogte. Vergeleken met T. distichum zijn de bladeren korter (3-10 mm lang), slanker en staan ze op scheuten die de neiging hebben om rechtop te staan ​​in plaats van uit te spreiden.

De stam is breed aan de onderkant, zelfs bij jonge bomen en helpt de boom bij het verankeren in de zachte, modderige grond. De kegels hebben ook de neiging kleiner te zijn, niet groter dan 2,5 cm diameter. De schors is ook een lichtere grijze kleur. Net als Taxodium distichum hebben deze bomen die in water groeien kenmerkende luchtwortels die cipressenknieën worden genoemd. Waarschijnlijk gebruikt de boom deze om te ademen.

De maximale levensduur van deze plant wordt geschat op 1000 jaar, hoewel er ook wel schattingen zijn die uitgaan van 3500 jaar.

Taxodium ascendens komt van nature voor in ondiepe vijvers, meren, moerassen en wetlands. Het geeft de voorkeur aan natte, slecht doorlatende en zure grond, op een hoogte van 0-30 meter boven zeeniveau.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 138 < Boom 139 > Boom 140