Boom 105

naar Boomoverzicht

Boom 104 < Boom 105 > Boom 106


Schijncipres
Chamaecyparis pisifera 'Plumosa'Geslacht Familie
Chamaecyparis Cupressaceae
Schijncipres cipresfamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Plumosa':

Plumosa’s blad is groen aan de bovenkant en wat wittig naar de onderkant toe. In de winter kunnen takken enigszins bruin worden.


Beschrijving van de soort Chamaecyparis pisifera:

Chamaecyparis pisifera (schijncipres) is afkomstig uit Midden- en Zuid- Japan, op de eilanden Honshu en Kyushu.

Het is een langzaam groeiende naaldboom, die kan uitgroeien tot een hoogte van 35-50 meter, met een stam tot twee meter in diameter. De schors is roodbruin, met verticale scheuren en met een draderige structuur. Volwassen bladeren zijn schubachtig, 1,5-2 mm lang, met puntige uiteinden. Ze zijn gerangschikt aan de scheuten in tegenovergestelde kruisvormige paren. Jonge bladeren, die gevonden worden op jonge zaailingen, zijn naaldachtig, 4-8 mm lang, zacht en blauwgroen.

De kegels zijn bolvormig, 4-8 mm diameter, met 6-10 schalen gerangschikt in tegengestelde paren, die rijpen in de herfst, ongeveer 7-8 maanden na bestuiving.

De boom wordt in Japan gekweekt voor zijn hout, waar het wordt gebruikt als materiaal voor het bouwen paleizen , tempels , schrijnen en baden en voor het maken van kisten.

Het is ook een populaire sierboom in parken en tuinen, zowel in Japan en elders in gematigde klimaten met inbegrip van West- Europa en delen van Noord-Amerika .

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 104 < Boom 105 > Boom 106