Boom 117

naar Boomoverzicht

Boom 116 < Boom 117 > Boom 118


Smalopgaande es
Fraxinus excelsior 'Altena'Geslacht Familie
Fraxinus Oleaceae
Es Olijffamilie

Plantjaar: 2013


Beschrijving van de cultivar 'Altena':

Matig snelgroeiende boom met een rechte harttak en een piramidale tot breed kegelvormige kroon. Op jonge leeftijd vertakt de boom goed waardoor al vroeg een dichte kroon ontstaat. Oudere bomen vallen op door de regelmatige kroonvorm.

De bladeren zijn dof donkergroen en verkleuren nauwelijks in de herfst. Werd omstreeks 1952, in een toen circa 20 jaar oude wegbeplanting van Fraxinus excelsior, geselecteerd. Rond 1966 kwam de boom voor het eerst in de handel onder de werknaam “Nr. 17”. Later werd dit ‘Altena’.

Houdt van een voedzame, wat vochtige bodem en verdraagt geen verharding. Is nogal gevoelig voor bastwoekerziekte, maar weinig vatbaar voor kanker. Lijkt niet bijzonder gevoelig voor essentaksterfte, maar onderzoek hiernaar blijft noodzakelijk. Verdraagt veel wind.

bron | © info


Beschrijving van de soort Fraxinus excelsior:

De es (Fraxinus excelsior) is een plant uit de olijffamilie (Oleaceae). Het is een snelgroeiende boom die tot 40 m hoog kan worden. De es komt voor op vrijwel het gehele Europese continent, in Zuid-Noorwegen en Zweden, ten oosten van de Zwarte Zee in de Kaukasus en in een smalle strook in Noord-Spanje. Verder nog in Engeland.

De boom is bladverliezend en heeft oneven geveerd blad, dat bestaat uit zeven tot dertien deelblaadjes. De bladeren zijn kruiswijs tegenoverstaand.

Deze boom bloeit voordat hij in blad komt. Het zaad is voorzien van ‘vleugeltjes’ die helpen bij de verspreiding door de wind.

De es is, net als de wilg, geschikt om te knotten.

Het hout van de es is lichtgekleurd, taai en sterk. Vanwege deze elasticiteit wordt het gebruikt voor liggers van gymnastiektoestellen en voor stelen van bijlen en spades. Ook wordt het vanwege de vlamtekening gebruikt voor meubels, vloeren en trappen.

De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter vrij laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.

Sinds het begin van de 1990er jaren, voor het eerst in Polen, wordt de es aangetast door de schimmel Chalara fraxinea. Ook in het noorden van Nederland worden weer in 2013 zieke bomen omgezaagd om verdere verspreiding tegen te gaan.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 116 < Boom 117 > Boom 118