Boom 137

naar Boomoverzicht

Boom 136 < Boom 137 > Boom 138


Boskriek
Prunus avium 'Landscape Bloom'



Geslacht Familie
Prunus Rosaceae
Kers Rozenfamilie

Plantjaar: 1990 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Landscape Bloom':

Dit is een Nederlandse selectie uit Prunus avium die ‘strakker’ groeit dan de soort. De boom heeft een smal piramidale kroon die later breder uitgroeit. Uiteindelijke hoogte is 15 – 20 m.

De glanzende bast is bruinrood. De grote eironde bladeren zijn donkergroen en worden tot 15 cm groot. De bladrand is onregelmatig gezaagd en het blad heeft een geeloranje tot scharlakenrode herfstkleur.

Bloeit in april in bundels zuiver witte halfgevulde bloemen. Deze worden gevolgd door kleine donkerrode vruchten die niet eetbaar zijn. ‘Landscape Bloom’ wordt toegepast als park- en landschapsboom. Hij prefereert een voedzame en vochthoudende bodem.

bron | © info


Beschrijving van de soort Prunus avium:

De zoete kers of kriek(Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een tot 20 meter hoge boom uit de rozenfamilie (Rosaceae), die van nature ook in België en Nederland voorkomt. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden.

De zoete kers is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

De zoete kers is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van kersen. De boom wordt dan ook wel “kersenboom” of “kers” genoemd, vooral in België, alwaar de zoete kers (Prunus avium) ook bekend is onder de naam “kriek”.

Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is grotendeels van de markt verdwenen.

Het eten van zoete kersen is een traditionele remedie tegen jicht. Deze kersen blijken de urinezuurconcentraties en het risico op jicht te verlagen.

bron | © info



naar Boomoverzicht


Boom 136 < Boom 137 > Boom 138