Boom 136

naar Boomoverzicht

Boom 135 < Boom 136 > Boom 137


Bonte esdoorn
Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'Geslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1930 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Leopoldii':

Uit België afkomstige cultivar die vernoemd is naar koning Leopold. Het is een gezond groeiende boom met een breed piramidale kroonvorm. De boom kan een hoogte bereiken van 14 tot 20 m en valt op door zijn aparte bladkleur.

Jonge bladeren zijn roze gekleurd, later zijn ze wit en geel gevlekt en gestippeld.

Bloemen als de soort, ze verschijnen tijdens de bladontwikkeling in april. ‘Leopoldii’ is een van de betere bontbladige esdoorns.

bron | © info


Beschrijving van de soort Acer pseudoplatanus:

De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van nature in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. In Nederland en België is hij sinds lang geleden ingeburgerd en wordt hij tot 30 m hoog.

Deze soort heeft stevige twijgen die dikke tegenoverstaande knoppen met bleekgroene knopschubben dragen. De bladeren zijn vijflobbig en handnervig, bovenaan donkergroen, onderaan blauw-groen tot grijsrood. De toegespitste lobben zijn ongelijk gekarteld. De bladeren verschijnen iets voor de bloemen.

De bloemen zijn geel-groen en ontstaan in hangende, aan de basis samengestelde trossen, in één tros kunnen mannelijke, vrouwelijke en steriele bloemen voorkomen.

Net als alle esdoorns heeft deze soort gevleugelde vruchten, die twee aan twee bij elkaar zitten. De vleugels van de vruchten vormen een scherpe tot een rechte hoek, smaller aan de basis. Deze vruchten ontkiemen de volgende lente. Ze zouden giftig zijn voor paarden.

De gewone esdoorn heeft graag een diepe frisse grond, maar groeit ook op arme slechte grond. De soort is wel gevoelig voor bladluizen en meeldauw.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 135 < Boom 136 > Boom 137