Acer


naar Geslachtoverzicht


Acer (Esdoorn) - onderdeel van de familie Sapindaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 110
Acer capillipes - Slangenhuidesdoorn
Boom 116
Acer campestre - Spaanse aak
Boom 127
Acer rubrum - Rode esdoorn
Boom 129
Acer cissifolium - Dwergesdoorn
Boom 13
Acer saccharinum - Zilveresdoorn
Boom 131
Acer platanoides 'Lobergii' - Kleinbladige Noorse esdoorn
Boom 136
Acer pseudoplatanus 'Leopoldii' - Bonte esdoorn
Boom 153
Acer saccharinum 'Laciniatum' - Zilveresdoorn
Boom 158
Acer platanoides 'Globosum' - Bolesdoorn
Boom 24
Acer platanoides - Noorse esdoorn
Boom 27
Acer platanoides 'Schwedleri' - Donkerbladige Noorse esdoorn
Boom 34
Acer pseudoplatanus - Esdoorn
Boom 39
Acer negundo 'Variegatum' - Bontbladige vederesdoorn
Boom 50
Acer saccharum - Suikeresdoorn
Boom 55
Acer pseudoplatanus - Esdoorn
Boom 59
Acer pseudoplatanus 'Leopoldii' - Bonte esdoorn
Boom 76
Acer platanoides 'Schwedleri' - Donkerbladige Noorse esdoorn
Boom 8
Acer platanoides 'Faassens Black' - Roodbladige Noorse esdoorn
Boom 84
Acer platanoides - Noorse esdoorn
Boom 85
Acer pseudoplatanus - Esdoorn


Informatie over het geslacht Acer (Esdoorn)

Esdoorn of ahorn (Acer) is een geslacht van loofbomen en heesters. Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Het geslacht zal zo’n 120 soorten tellen.

Inheems in Nederland en België zijn alleen de Spaanse aak (Acer campestre) en in Nederlands-Limburg en België de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).

De geelgroene bloemtrossen lokken door de geur speciaal aasvliegen. De vrucht, een gevleugd nootje, of samara, is voorzien van een grote vleugel. Er zitten twee vruchten aan één steeltje; de vleugels staan tegenover elkaar en geven zo een goede verspreiding door de wind. De hoek die de vleugels ten opzichte van elkaar maken is, naast de vorm van de vruchtjes en de ligging daarvan, een belangrijk kenmerk voor het onderscheid van de soorten. De dubbele vrucht wordt soms ‘helikoptertje’ genoemd.

Bijna alle soorten hebben in het voorjaar door de hoge worteldruk een sterke sapstroom, waardoor in deze tijd van het jaar wonden sterk kunnen bloeden. De meeste soorten hebben door de dunne bast gauw last van verbranding als de zon op de stam schijnt.

Het hout is zeer bruikbaar voor meubels en omdat het goed bestand is tegen slijtage ook voor vloeren. Esdoorn wordt ook gebruikt voor het maken van keukens omdat het een lichte kleur heeft. Wanneer het een mooie golftekening heeft wordt het onder andere voor achterbladen van violen en dure gitaren gebruikt.

Esdoorns hebben een grote sierwaarde. Vooral de herfstkleuren van de esdoornbladeren zijn bekend (denk aan de ‘Maple Leaf’, het esdoornblad in de Canadese vlag). Deze zeer fraaie herfstkleuren zijn beperkt tot slechts enkele soorten. Omdat de esdoorn een snel groeiende boom is, die ook na snoeien weer snel doorgroeit, is hij ook wel geschikt voor het vormen van hagen. Als jonge esdoorns, die in de nabijheid van esdoorns meestal wel te vinden zijn, dicht naast elkaar geplant worden, vormt zich een moeilijk doordringbare, decoratieve heg. Enig nadeel is, dat hij ’s winters kaal wordt, en dan niet zichtdicht is.

Verder wordt uit esdoorns (vooral de suikeresdoorn) ook stroop gemaakt (esdoornsiroop of ahornsiroop)

bron | © info


naar Geslachtoverzicht