Boom 129

naar Boomoverzicht

Boom 128 < Boom 129 > Boom 130


Dwergesdoorn
Acer cissifoliumGeslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1985 (geschat)


Beschrijving van de soort Acer cissifolium:

Acer cissifolium (dwergesdoorn) is een esdoorn afkomstig uit Japan.

Het is een bladverliezende kleine boom of een grote struik die groeit tot 5-10 meter (zelden 15 m) hoogte, met gladde grijze schors.

De jonge scheuten zijn groen, vaak roze getint, eerst behaard met witachtige haren, grijs in het tweede jaar.

De bladeren zijn drievoudig, met een zeer slanke rode bladsteel tot 10 cm lang; de drie blaadjes zijn 4-10 cm lang en 2-4 cm breed en hebben grof gekartelde randen. Ze zijn matgroen aan de bovenkant, bleker en licht glanzend aan de onderkant en worden lichtgeel tot roze in de herfst.

De bloemen groeien in hangende trossen van 10-16 cm lang, elke bloem met vier kelkblaadjes en bloembladen; de boom is tweehuizig met mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke bomen. De vrucht is een gepaarde samara , de nootjes zijn 7 mm lang, de vleugels 15-25 mm lang en staan onder een scherpe hoek.

Zowel de wetenschappelijke als de Engelse namen (vine-leafed maple, vineleaf maple) verwijzen naar de gelijkenis van de bladeren met die van Cissus, een geslacht in de wijnstokfamilie.

Deze esdoorn komt veel voor in cultivatie, hoewel er weinig cultivars bekend zijn.
Acer cissifolium is vergelijkbaar met zijn naaste verwant Acer henryi (zeldzaam in cultivatie) en zijn naaste verwant Acer negundo (veel voorkomend in cultivatie met veel cultivars).

Het kan worden onderscheiden van de eerste door het grijs worden van zijn scheuten in hun tweede jaar (gedurende enkele jaren groen in Acer henryi ) en van de laatste door zijn consequent drievoudige bladeren, nooit met de vijf blaadjes die algemeen zijn in Acer negundo.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 128 < Boom 129 > Boom 130