Aesculus


naar Geslachtoverzicht


Aesculus (Paardenkastanje) - onderdeel van de familie Sapindaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 5
Aesculus hippocastanum - Witte paardenkastanje
Boom 9
Aesculus x carnea 'Briotii' - Rode paardenkastanje
Boom 52
Aesculus hippocastanum - Paardenkastanje
Boom 71
Aesculus hippocastanum - Paardenkastanje
Boom 98
Aesculus hippocastanum 'Laciniata' - Kastanje (diep ingesneden)
Boom 107
Aesculus mutabilis 'Penduliflora' - Dwergkastanje
Boom 118
Aesculus flava - Gele pauwkastanje
Boom 121
Aesculus hippocastanum - Paardenkastanje


Informatie over het geslacht Aesculus (Paardenkastanje)

Tot het geslacht paardenkastanje (Aesculus) behoren ruim twintig soorten. De paardenkastanje komt op het Noordelijk halfrond voor, voornamelijk in Noord-Amerika, Zuidoost-Europa (Albanië en Griekenland), de Himalaya,China en Japan.

Het hout van de paardenkastanje is licht en niet duurzaam. Het doet denken aan het hout van de wilg en de populier.

De paardenkastanje heeft tegenoverstaande handvormige samengestelde bladeren. De voet van de centrale bladsteel is onderaan verbreed en heeft een typisch hoefijzervormig bladmerk met meer dan drie bladsporen. De boom bloeit in mei. De bloeiwijze is een eindstandige bloempluim, kaars genoemd, die aan de buitenkant van de boomkroon zitten. Alle soorten zijn eenhuizig en hebben een- of tweeslachtige bloemen.

De vrucht is een driekleppige bolster, waarin één of meerdere zaden, de kastanjes, vormen. De vruchten bevatten saponine en kunnen daarom in poedervorm of als afkooksel gebruikt worden als wasmiddel of shampoo. De vrucht van de paardenkastanjeboom werd vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, vandaar de naam. Ook voor geiten en varkens is de paardenkastanje eetbaar, maar voor mensen is ze giftig.

De zaadjes kunnen als geneesmiddel gebruikt worden. Nuttige actieve bestanddelen zijn aescinen, looistoffen en flavonglycosiden, die vaak tot een tinctuur worden verwerkt. Deze tinctuur kan gebruikt worden als krampstillend en pijnstillend middel en heeft daarnaast een sterke werking op de bloedvaten en aders. Daarnaast helpt het tegen reuma, maag- en darmklachten of borstontsteking. Daarnaast kan ook een thee gebrouwen worden die helpt tegen de hoest.

In grote delen van Europa komt de paardenkastanjemineermot voor. Ook in Nederland komen nu door het warmer worden van de aarde ernstige aantastingen voor, waardoor zelfs vroegtijdige bladval optreedt. De paardenkastanje is vatbaar voor verwelkingsziekte(Verticillium). Hierdoor sterven de bomen af en kan omdat de schimmel in de bodem blijft op dezelfde plaats geen nieuwe kastanjeboom geplant worden. Jonge bomen kunnen aangetast worden door de schimmel Guignardia aesculi, wat tot uiting komt in bruine verkleuring en necrose van het blad.

 

Tot een geheel andere plantenfamilie en geslacht behoort de tamme kastanje (Castanea sativa), waarvan het hout in duurzaamheid lijkt op dat van zijn verwant: de eik.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht