Boom 27

naar Boomoverzicht

Boom 26 < Boom 27 > Boom 28


Donkerbladige Noorse esdoorn
Acer platanoides 'Schwedleri'Geslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1930 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Schwedleri':

Acer platanoides ‘Schwedleri’ kan een hoogte bereiken van meer dan 20 m. De boom heeft een dichte gesloten kroon die breed piramidaal van vorm is, op latere leeftijd meer afgerond.

De bladeren lopen bruinrood uit en worden later donkergroen van kleur. Het tweede schot loopt ook weer bruinrood uit.

De bloemtuilen zijn okergeel. Sterke en veel gebruikte cultivar, veelal als park- en laanboom en in groenstroken. ‘Schwedleri’ stelt geringe eisen aan de bodem, maar verdraagt geen natte bodem.

bron | © info


Beschrijving van de soort Acer platanoides:

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De plant wordt tot 30 m hoog. De schors is donkergrijs en niet afbladerend, maar is wel dikwijls overlangs gekerfd.

De plant heeft bruine knoppen die kleiner zijn dan deze van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). De bladeren ontstaan in april en hebben niet-gezaagde bladranden. De lobben lopen in fijne punten uit en de inkepingen zijn stomp. De bladsteel heeft melksap. De bloeiwijzen verschijnen het eerst. De vleugels van de vruchten staan ongeveer in elkaars verlengde en vormen een stompe hoek. Bij harde wind kunnen de vruchten tot 4 km ver worden weggeblazen en tot 1000 m hoog in de lucht opstijgen. Het bladverlies verloopt van boven naar onder.

Het hout van de Noorse esdoorn wordt gebruikt voor meubels, vloeren en muziekinstrumenten. Stradivarius gebruikte het hout van de Noorse esdoorn voor de rugzijde van zijn violen. De plant wordt dikwijls als sierboom aangeplant.
Het blad vertoont vaak zwarte vlekken, veroorzaakt door de schimmelziekteRhytisma acerinum, die op het afgevallen blad overwintert. Op vondsten uit hetTertiair komt deze schimmel al voor op het blad van deze esdoorn.

 

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 26 < Boom 27 > Boom 28