Boom 28

naar Boomoverzicht

Boom 27 < Boom 28 > Boom 29


Gewone hulst
Ilex aquifolium 'Pyramidalis'Geslacht Familie
Ilex Aquifoliaceae
hulst Hulstfamilie

Plantjaar:


Beschrijving van de cultivar 'Pyramidalis':

Vanuit een struikvorm uitgroeiend tot een kleine of middelgrote boom met een zeer dicht vertakte smal piramidale, later bredere kroon.

De bladeren zijn donker olijfgroen en gaafrandig of met enkele kleine stekels aan de bovenste helft van de bladschijf.

De bloemen zijn klein en onopvallend. In principe zijn de bloemen vrouwelijk maar in praktijk zijn ze zelfbestuivend. De bloemen worden gevolgd door zeer veel glanzend rode bessen van 8 tot 10 mm.

Houdt van een humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende bodem en verdraagt zowel zure als kalkhoudende grond. Ook een uitstekende haagplant.

bron | © info


Beschrijving van de soort Ilex aquifolium:

De hulst (Ilex aquifolium) is een plant uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae) die van nature voorkomt in het westen en zuiden van Europa, het noordwesten van Afrika en het zuidwesten van Azië. Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux.

De hulst komt voor in beuken- en eikenbossen: de boom verdraagt een zure grond. De langzaam groeiende boom kan tot 10 m hoog worden en wordt gemiddeld 100 jaar oud. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. De hulst is een tweehuizige plant; de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten voor. De bloeitijd loopt van mei tot in juni.

De hulst wordt door insecten bestoven. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar voor vogels niet. De larven van de bladmineerder Phytomyza ilicis voeden zich in en met de bladeren van de hulst. De bladluis Aphis ilicis voedt zich eveneens met de bladeren van deze plant.

De hulst wordt gebruikt in hagen. De plant kan schaduw goed verdragen. Van de hulst zijn vele cultivars ontwikkeld, die vermeerderd worden door middel van stekken.

De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. Hout van de hulst wordt gebruikt voor meubilair en inlegwerk. De jonge bladeren kunnen in juni worden geplukt en gedroogd. Thee die hiervan wordt getrokken, werkt koortsverlagend en urinedrijvend. Hulst is in bepaalde gebieden beschermd.

Hulst is een symbolische plant vanwege zijn altijd groene verschijning. Volgens oud bijgeloof zou hulst bescherming bieden tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 27 < Boom 28 > Boom 29