Ilex


naar Geslachtoverzicht


Ilex (hulst) - onderdeel van de familie Aquifoliaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 28
Ilex aquifolium 'Pyramidalis' - Gewone hulst
Boom 66
Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' - Hulst
Boom 148
Ilex aquifolium 'Argentea Marginata' - Bonte hulst


Informatie over het geslacht Ilex (hulst)

Ilex is een geslacht van ongeveer vierhonderd soorten bloeiende planten uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae).

Het zijn struiken en bomen van 2-25 m hoog. Het verspreidingsgebied omvat Azië, Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten. De bladeren zijn enkelvoudig en kunnen zowel gaaf als scherp getand zijn. Ilex is meestal tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten), maar er zijn uitzonderingen. Bestuiving vindt meestal plaats door bijen en andere insecten.

De vrucht is een kleine, meestal rode bes die een tot tien zaden bevat. De bessen zijn mild giftig voor de mens en kunnen braken en/of diarree veroorzaken. Ze vormen een voedselbron voor veel soorten vogels, maar ze worden ook door andere dieren gegeten. In de herfst en de vroege winter zijn de bessen nog stug en hard, maar ze worden door de vorst gaandeweg zacht en eetbaar. Vooral vogels vinden een schuilplaats tussen het meestal wintergroene loof.

De bladeren worden soms gegeten door de rupsen van de zwartkamdwergspanner (Gymnoscelis rufifasciata), gewone spikkelspanner (Ectropis crepuscularia), Meganola nitida, Satyrium liparops en Synanthedon kathyae).

Veel Ilex-soorten zijn decoratief en worden daarom toegepast als siergewas in tuinen en parken.

Het witte hout is zwaar en hard. Traditioneel wordt het gebruikt voor witte schaakstukken. Het hout wordt ook toegepast als inlegwerk in de meubelmakerij en als draaiwerk voor de vervaardiging van bijvoorbeeld kastgrepen en deurknoppen.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht