Boom 66

naar Boomoverzicht

Boom 65 < Boom 66 > Boom 67


Hulst
Ilex aquifolium 'J.C. van Tol'Geslacht Familie
Ilex Aquifoliaceae
hulst Hulstfamilie

Plantjaar: 1985 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'J.C. van Tol':

Vanuit een struikvorm uitgroeiend tot een kleine tot middelgrote boom met een breed ovale kroon.

De kroon is zeer dicht vertakt; dit effect wordt versterkt door het stugge wintergroene blad. De bladeren zijn donker olijfgroen en staan ietwat bol. Ze zijn gaafrandig of hebben enkele kleine stekels aan de bovenste helft van de bladschijf.

De bloemen zijn alleenstaand in de bladoksels. Ze zijn vrouwelijk, klein en onopvallend. Ze worden gevolgd door zeer veel glanzend rode, vlezige steenvruchten, in praktijk “bessen” genoemd, die een doorsnede van 8 – 10 mm hebben.

Houdt van een humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende bodem en verdraagt zowel zure als kalkhoudende grond.

bron | © info


Beschrijving van de soort Ilex aquifolium:

De hulst (Ilex aquifolium) is een plant uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae), die van nature voorkomt in het westen en zuiden van Europa, het noordwesten van Afrika en het zuidwesten van Azië. Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux.

De hulst komt voor in beuken- en eikenbossen: de boom verdraagt een zure grond. De langzaam groeiende boom kan tot 10 m hoog worden en wordt gemiddeld 100 jaar oud. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. De hulst is een tweehuizige plant; de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten voor. De bloeitijd loopt van mei tot in juni.

De hulst wordt door insecten bestoven. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar voor vogels niet. De larven van de bladmineerder Phytomyza ilicis voeden zich in en met de bladeren van de hulst. De bladluis Aphis ilicis voedt zich eveneens met de bladeren van deze plant.

De hulst wordt vaak gebruikt in hagen. De plant kan schaduw goed verdragen. Van de hulst zijn vele cultivars ontwikkeld, die vermeerderd worden door middel van stekken.

De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. Hout van de hulst wordt gebruikt voor meubilair en inlegwerk. De jonge bladeren kunnen in juni worden geplukt en gedroogd. Thee die hiervan wordt getrokken, werkt koortsverlagend en urinedrijvend. Hulst is in bepaalde gebieden beschermd.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 65 < Boom 66 > Boom 67