Liquidambar


naar Geslachtoverzicht


Liquidambar - onderdeel van de familie Altingiaceae


De BomenWijzer bevat van dit geslacht onderstaande boomsoorten:
Boom 134
Liquidambar styraciflua - Amberboom
Boom 62
Liquidambar styraciflua - Amberboom
Boom 115
Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' - Amberboom


Informatie over het geslacht Liquidambar

Liquidambar of Amberboom is het enige geslacht in de familie Altingiaceae. Het geslacht bevat 15 soorten.

Zowel de wetenschappelijke naam als de Nederlandse naam verwijzen naar de zoete hars (als het ware vloeibare barnsteen) die door de stam wordt afgescheiden als er een wond in gemaakt wordt.

Alle liquidambar zijn grote, bladverliezende bomen die 25 tot 40 meter hoog kunnen worden. De bladeren hebben 3-7 lobben en zijn spiraalvormig geplaatst. De bladeren hebben een lengte van 1,5 tot 20 cm. De bladeren hebben een prettige geur als zij worden fijngewreven.

In de herfst verkleuren de bladeren naar helder rood, oranje en geel. De bloemen zijn klein en staan in een dichte bloeiwijze met een diameter van 1-2 centimeter. De vrucht is een houtachtige doosvrucht met een diameter van 2 tot 4 cm. In de VS wordt deze vrucht aangeduid met “gombal”. De vrucht bevat talloze zaden en is bedekt met talloze stekels, mogelijk bedoeld om zich vast te hechten aan de vacht van dieren.

In het meest noordelijke verspreidingsgebied is de amberboom een van de laatste bomen die blad krijgt, maar ook een van de laatste die zijn bladeren laat vallen in de herfst. De herfstkleuren zijn het opvallends als de herfstnachten koud zijn, maar sommige gekweekte varianten krijgen ook mooie kleuren in warme klimaten.

bron | © info


naar Geslachtoverzicht